Domowe lody truskawkowe
Jedna porcja ma:
12
porcji
Część I
- 467 kcal
- 6 szt. jaj (L)
- 660 kcal
- 0,8 szklanki cukru
Część II
- 3037 kcal
- 1040 g śmietanki 30%
- 208 kcal
- 4 łyżki cukru
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
Część III
- 53 kcal
- 3 szt. białek (rozmiar L)
- -
- 1 szczypta soli
Część IV
- 280 kcal
- 1000 g truskawek
Cały przepis ma:
- 4768 kcal
- 342 g węgli
- 84 g białka
- 349 g tłuszczu
- Masy z poniższych części należy przygotować w osobnych naczyniach.
Część I
Ubić jajka z cukrem na parze (w kąpieli wodnej) i zagotować. Następnie ostudzić.
Część II
Ubić śmietanę z cukrami (uwaga, aby jej nie przebić).
Część III
Ubić białka na sztywną pianę.
Część IV
Zblendować owoce - tak, aby powstał mus. - Łączenie
Zmiksować razem masy z części nr I i II, a następnie połączyć i zmiksować z masą III.
Tak przygotowaną bazę lodową połączyć z musem truskawkowym i zmiksować.
Przygotować duże naczynie żaroodporne (lub kilka mniejszych), do którego należy wylać krem truskawkowy i rozsmarować. Następnie zabezpieczyć naczynie folią spożywczą i włożyć je do zamrażarki na kilka/kilkanaście godzin.