Domowy dżem truskawkowy
Jedna porcja ma:
10
porcji
Składniki
- 280 kcal
- 1000 g truskawek
- 129 kcal
- 1 szt. żelfixu 3:1
- 1400 kcal
- 350 g cukru
Cały przepis ma:
- 1809 kcal
- 451 g węgli
- 7 g białka
- 4 g tłuszczu
- Do podanej ilości składników potrzebnych jest 5 słoiczków o pojemności 200 ml + 5 zakrętek.
Umyć i wyparzyć słoiczki oraz zakrętki. - Należy umyć i odszypułkować truskawki. Tak przygotowane owoce przełożyć do stalowego garnka, a następnie zgnieść je tłuczkiem.
- Wsypać żelfix do musu truskawkowego i wymieszać.
- Całość zagotować i gotować na małym ogniu przez 4-5 min., ciągle mieszając.
- Dodać cukier i podgrzewać jeszcze 2 minuty.
- Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
- Ewentualną pianę zebrać, a potem szybko przelać konfiturę (musi być gorąca, można ją delikatnie podgrzewać) do słoiczków i szczelnie zamknąć. Słoiczki odwrócić dnem do góry i po jakimś czasie (min. 20 minut, ale lepiej dłużej, np. kilka godzin, bo wtedy zakrętka będzie lepiej trzymać) odwrócić je z powrotem.