Domowy dżem truskawkowy

Jedna porcja ma:

Kalorie 181kcal
Węglowodany 45 g węgli
Białko 1 g białka
Tłuszcze 0 g tłuszczu
10 porcji

Składniki

280 kcal
1000 g truskawek
129 kcal
1 szt. żelfixu 3:1
1400 kcal
350 g cukru

Cały przepis ma:

  • 1809 kcal
  • 451 g węgli
  • 7 g białka
  • 4 g tłuszczu
  1. Do podanej ilości składników potrzebnych jest 5 słoiczków o pojemności 200 ml + 5 zakrętek.

    Umyć i wyparzyć słoiczki oraz zakrętki.
  2. Należy umyć i odszypułkować truskawki. Tak przygotowane owoce przełożyć do stalowego garnka, a następnie zgnieść je tłuczkiem.
  3. Wsypać żelfix do musu truskawkowego i wymieszać.
  4. Całość zagotować i gotować na małym ogniu przez 4-5 min., ciągle mieszając.
  5. Dodać cukier i podgrzewać jeszcze 2 minuty.
  6. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
  7. Ewentualną pianę zebrać, a potem szybko przelać konfiturę (musi być gorąca, można ją delikatnie podgrzewać) do słoiczków i szczelnie zamknąć. Słoiczki odwrócić dnem do góry i po jakimś czasie (min. 20 minut, ale lepiej dłużej, np. kilka godzin, bo wtedy zakrętka będzie lepiej trzymać) odwrócić je z powrotem.
  • Domowy dżem truskawkowy

Domowy dżem truskawkowy

Jedna porcja ma:

Kalorie 181kcal
Węglowodany 45 g węgli
Białko 1 g białka
Tłuszcze 0 g tłuszczu