Domowy makaron

Jedna porcja ma:

Kalorie 417kcal
Węglowodany 73 g węgli
Białko 17 g białka
Tłuszcze 6 g tłuszczu
3 porcje

Składniki

1038 kcal
300 g mąki pszennej typ 450
213 kcal
3 szt. jaj (M)
-
20 g wody

Do podsypania

-
mąka pszenna typ 450

Do gotowania

-
woda
-
sól
-
oliwa

Cały przepis ma:

  • 1251 kcal
  • 218 g węgli
  • 51 g białka
  • 18 g tłuszczu
  1. Do miski wsypać mąkę (można użyć również mąki typ "00"), dodać całe jajka i zagnieść ciasto.
  2. Ciasto powinno być twarde, jeśli jest zbyt suche i trudno je wyrobić, należy dodać odrobinę ciepłej wody.
  3. Wyrabiać na stolnicy przez około 8 minut, ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie uformować kulę i przykryć miską na 20-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie straci elastyczność.
  4. Ciasto podzielić nożem na 3 części. Rozwałkować pierwszą część (reszta powinna pozostać przykryta) na grubość około 1 mm, delikatnie podsypując mąką stolnicę. Pokroić w cienkie nitki lub paski. Można również użyć w tym celu maszynki do makaronu. W ten sam sposób przygotować i pokroić pozostałe części ciasta.
  5. Pokrojony makaron pozostawić na kilka minut, aby lekko przysechł.
  6. Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy, przez około 2-3,5 minuty od momentu zagotowania wody (cienkie nitki). Grubszy makaron będzie potrzebował nieco więcej czasu.
  7. Odcedzić, przelać zimną wodą.
  • Domowy makaron
  • dodatkowy obraz dla Domowy makaron
  • dodatkowy obraz dla Domowy makaron

Domowy makaron

Jedna porcja ma:

Kalorie 417kcal
Węglowodany 73 g węgli
Białko 17 g białka
Tłuszcze 6 g tłuszczu