Domowy makaron
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 1038 kcal
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 213 kcal
- 3 szt. jaj (M)
- -
- 20 g wody
Do podsypania
- -
- mąka pszenna typ 450
Do gotowania
- -
- woda
- -
- sól
- -
- oliwa
Cały przepis ma:
- 1251 kcal
- 218 g węgli
- 51 g białka
- 18 g tłuszczu
- Do miski wsypać mąkę (można użyć również mąki typ "00"), dodać całe jajka i zagnieść ciasto.
- Ciasto powinno być twarde, jeśli jest zbyt suche i trudno je wyrobić, należy dodać odrobinę ciepłej wody.
- Wyrabiać na stolnicy przez około 8 minut, ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie uformować kulę i przykryć miską na 20-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie straci elastyczność.
- Ciasto podzielić nożem na 3 części. Rozwałkować pierwszą część (reszta powinna pozostać przykryta) na grubość około 1 mm, delikatnie podsypując mąką stolnicę. Pokroić w cienkie nitki lub paski. Można również użyć w tym celu maszynki do makaronu. W ten sam sposób przygotować i pokroić pozostałe części ciasta.
- Pokrojony makaron pozostawić na kilka minut, aby lekko przysechł.
- Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy, przez około 2-3,5 minuty od momentu zagotowania wody (cienkie nitki). Grubszy makaron będzie potrzebował nieco więcej czasu.
- Odcedzić, przelać zimną wodą.