Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Jedna porcja ma:

Kalorie 250kcal
Węglowodany 36 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu
15 porcji

Ciasto

1715 kcal
500 g mąki pszennej poznańskiej typ 500
-
0,5 łyżeczki soli
50 kcal
15 g drożdży instant
125 kcal
250 g mleka 2%
64 kcal
20 g miodu spadziowego
156 kcal
2 szt. jaj (L)
560 kcal
75 g masła

Nadzienie

90 kcal
15 szt. śliwek węgierek

Kruszonka

343 kcal
100 g mąki pszennej poznańskiej typ 500
200 kcal
50 g cukru pudru
373 kcal
50 g masła

Do posmarowania

71 kcal
1 szt. jaj (M)
8 kcal
1 łyżka mleka 2%

Cały przepis ma:

  • 3753 kcal
  • 539 g węgli
  • 100 g białka
  • 130 g tłuszczu
  1. Do miski wsypać mąkę, sól i suche drożdże, wymieszać. Następnie dodać letnie mleko, miód, ponownie wymieszać. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione, przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze przez kilka minut, ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, oprószyć mąką, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (lub do podwojenia objętości).
  2. Śliwki podzielić na 4 części lub ósemki, w zależności od wielkości śliwek, usunąć pestki.
  3. Składniki kruszonki połączyć w misce, tak aby pozostały niewielkie grudki.
  4. Po wyrośnięciu, ciasto krótko wyrobić i podzielić na 15 równych części. Formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie, w każdej bułeczce zrobić mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), używając szklanki z niedużym dnem. Nałożyć śliwki (skórką do ciasta).
  5. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Bułeczki posypać kruszonką.
  6. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C (góra-dół). Wyjąć, ostudzić na kratce.
  • Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Jedna porcja ma:

Kalorie 250kcal
Węglowodany 36 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu