Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Jedna porcja ma:
15
porcji
Ciasto
- 1715 kcal
- 500 g mąki pszennej poznańskiej typ 500
- -
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 kcal
- 15 g drożdży instant
- 125 kcal
- 250 g mleka 2%
- 64 kcal
- 20 g miodu spadziowego
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 560 kcal
- 75 g masła
Nadzienie
- 90 kcal
- 15 szt. śliwek węgierek
Kruszonka
- 343 kcal
- 100 g mąki pszennej poznańskiej typ 500
- 200 kcal
- 50 g cukru pudru
- 373 kcal
- 50 g masła
Do posmarowania
- 71 kcal
- 1 szt. jaj (M)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
Cały przepis ma:
- 3753 kcal
- 539 g węgli
- 100 g białka
- 130 g tłuszczu
- Do miski wsypać mąkę, sól i suche drożdże, wymieszać. Następnie dodać letnie mleko, miód, ponownie wymieszać. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione, przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze przez kilka minut, ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, oprószyć mąką, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (lub do podwojenia objętości).
- Śliwki podzielić na 4 części lub ósemki, w zależności od wielkości śliwek, usunąć pestki.
- Składniki kruszonki połączyć w misce, tak aby pozostały niewielkie grudki.
- Po wyrośnięciu, ciasto krótko wyrobić i podzielić na 15 równych części. Formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie, w każdej bułeczce zrobić mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), używając szklanki z niedużym dnem. Nałożyć śliwki (skórką do ciasta).
- Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Bułeczki posypać kruszonką.
- Piec około 15 minut w temperaturze 200°C (góra-dół). Wyjąć, ostudzić na kratce.