Ekstremalnie czekoladowe ciasto
Jedna porcja ma:
12
porcji
Ciasto - spód
- 1119 kcal
- 150 g masła
- 753 kcal
- 150 g czekolady gorzkiej
- 389 kcal
- 5 szt. jaj (L)
- 30 kcal
- 1 łyżka ciemnego kakao
- -
- 1 szczypta soli
- 680 kcal
- 170 g cukru białego drobnego
Czekoladowy mus
- 746 kcal
- 100 g masła
- 502 kcal
- 100 g czekolady gorzkiej
- 234 kcal
- 3 szt. jaj (L)
- 30 kcal
- 1 łyżka ciemnego kakao
- -
- 1 szczypta soli
- 400 kcal
- 100 g cukru białego drobnego
- 31 kcal
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- -
- 80 g wody
Cały przepis ma:
- 4914 kcal
- 381 g węgli
- 86 g białka
- 331 g tłuszczu
- Ciasto - spód
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół).
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rondelka z grubym dnem dodać pokrojone masło i połamaną na kosteczki czekoladę, całość roztopić na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając. Ostudzić.
Zmiksować żółtka z kakao, a następnie dodać je do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować/wymieszać łyżką.
Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Ubite białka delikatnie połączyć z masą czekoladową - wymieszać łyżką. Masę wlać do formy i piec przez 25 minut (nie należy dłużej piec ciasta, ponieważ czekolada będzie miała gorzki posmak).
Ciasto ostudzić, pozostawić je w formie. Ciasto opadnie, wgłębienie należy wypełnić czekoladowym musem. - Czekoladowy mus
Do rondelka z grubym dnem dodać pokrojone masło i połamaną na kosteczki czekoladę, całość roztopić na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając. Ostudzić.
Zmiksować żółtka z kakao, a następnie dodać je do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować/wymieszać łyżką.
Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać małymi partiami cukier, cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i wymieszać dokładnie z masą czekoladową (można krótko zmiksować). Następnie delikatnie wmieszać łyżką ubite białka.
Masę wylać na środek upieczonego spodu. Wstawić do chłodnego miejsca lub lodówki na kilka godzin. Ciasto dosyć szybko tężeje.