Gofry
Jedna porcja ma:
16
porcji
Składniki
- 311 kcal
- 4 szt. jaj (L)
- -
- 1 szczypta soli
- 440 kcal
- 0,5 szklanki cukru
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
- 1035 kcal
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1661 kcal
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -
- 1,8 szklanki wody mineralnej gazowanej
Cały przepis ma:
- 3516 kcal
- 475 g węgli
- 79 g białka
- 143 g tłuszczu
- Przepis na ok. 16 sztuk.
Przygotować dwie miski, białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. - W drugiej misce zmiksować na puch żółtka z cukrami.
- Następnie wlać olej, ciągle miksując.
- Dodać mąkę i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Wlać wodę (1 i 3/4 szklanki) i całość razem zmiksować.
- Do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gofrownicę o dużej mocy (co najmniej 1400 W - tylko w takiej wyjdą chrupiące gofry) dobrze rozgrzać, nasmarować olejem za pomocą pędzelka, nalać porcję masy i piec przez ok. 7-8 minut, bez otwierania gofrownicy w trakcie pieczenia.
Gofry powinny być chrupiące i zrumienione.
Podawać gorące. - Podawać np. z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, konfiturami itp.