Hamburger z indyka
Jedna porcja ma:
9
porcji
Ciasto na bułki
- 1416 kcal
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- -
- 0,8 łyżeczki soli himalajskiej
- 115 kcal
- 230 g mleka 2%
- 15 kcal
- 16 g drożdży świeżych
- 72 kcal
- 1,5 łyżki cukru białego drobnego
- 221 kcal
- 30 g masła
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
Na wierzch
- 57 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar M)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
- 142 kcal
- 4,5 łyżeczki sezamu
Mięso
- 1141 kcal
- 1130 g filetu z piersi indyka
- -
- przyprawa do mięs
- -
- przyprawa do indyka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny mielony
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- -
- zielone pędy cebuli
- 311 kcal
- 4 szt. jaj (L)
- 304 kcal
- 85 g bułki tartej wrocławskiej
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Dodatki
- 568 kcal
- 9 łyżeczek majonezu kieleckiego
- 656 kcal
- 9 plastrów sera żółtego gouda
- 73 kcal
- 9 łyżeczek ketchupu łagodnego
- 23 kcal
- 3,5 szt. ogórków kiszonych
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli czerwonej
- 25 kcal
- 18 szt. liści sałaty karbowanej
Cały przepis ma:
- 5362 kcal
- 418 g węgli
- 442 g białka
- 214 g tłuszczu
- Bułki wykonać według przepisu:
https://www.makroprzepisy.pl/przepisy/Morelove/puszyste-bulki-hamburgerowe - Filet z indyka zmielić, doprawić przyprawami, solą i pieprzem. Wymieszać.
- Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do mięsa.
- Zielone pędy cebuli pokroić, dodać do mięsa i wymieszać.
- Następnie dodać jajka, bułkę tartą i całość dokładnie wymieszać.
- Mięso podzielić na 9 części i wilgotnymi dłońmi formować burgery.
- Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć burgery z obu stron na złoty kolor.
- Bułki hamburgerowe przekroić na pół i opiec w opiekaczu. Następnie nałożyć łyżeczkę majonezu, usmażonego burgera, plaster sera żółtego, łyżeczkę ketchupu, plasterki ogórka kiszonego, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, sałatę karbowaną.