Hamburgery wołowe
Jedna porcja ma:
8
porcji
Składniki na ciasto
- -
- 185 g wody
- 200 kcal
- 40 g mleka w proszku pełnego 27%
- 298 kcal
- 40 g masła
- 52 kcal
- 1 łyżka cukru
- 13 kcal
- 4 g drożdży instant
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- -
- 0,8 łyżeczki soli
- 1384 kcal
- 400 g mąki pszennej typ 450
Składniki do posmarowania bułek
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
- -
- sezam
Składniki na hamburgery
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli białej
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 904 kcal
- 800 g polędwicy wołowej
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- przyprawa kuchni meksykańskiej
- 27 kcal
- 1 łyżka sosu BBQ classic
- -
- 5 kropli sosu tabasco
- 8 kcal
- 1 łyżka sosu sojowego
- -
- zielone pędy cebuli
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
- 756 kcal
- 6 łyżek oleju
- -
- mix sałat z sałatą lodową
- 549 kcal
- 8 plastrów sera żółtego radamer
- 51 kcal
- 2 szt. pomidorów
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli czerwonej
Składniki na sos czosnkowy
- 87 kcal
- 150 g jogurtu naturalnego
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- koperek suszony
Cały przepis ma:
- 4706 kcal
- 367 g węgli
- 285 g białka
- 233 g tłuszczu
- Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 8 burgerów (po ok. 120 g).
Przygotowanie bułek hamburgerowych (waga 1 bułki = ok. 90 g):
1. Ciepłą wodę wlać do miski, dodać mleko w proszku i wymieszać. Następnie dodać masło, cukier (płaską łyżkę) i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia (całość powinna być wciąż ciepła/letnia). Dodać drożdże, zamieszać, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić na 10 minut.
2. Dodać jajko, połowę mąki i sól - całość połączyć. Powoli dodawać resztę mąki i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto zagarnąć, uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
3. Po tym czasie uformować 8 równych, gładkich kulek, następnie każdą z nich należy rozpłaszczyć w dłoniach. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć papierowym ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
4. Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół). Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut (na dwie ostatnie minuty można włączyć termoobieg - bułeczki bardziej się zarumienią). - Przygotowanie burgerów:
1. Białą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy.
2. Mięso oczyścić i pokroić na kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach - pomiędzy kawałkami mięsa, zmielić również ząbki czosnku. Mięso doprawić solą, pieprzem, mieszanką przypraw, sosem BBQ, sosem tabasco, sosem sojowym, dodać zeszkloną cebulę, pokrojoną zieloną cebulkę i wszystko wymieszać. Na koniec dodać żółtko i ponownie wymieszać.
3. Uformować kulki po ok. 120 g i rozpłaszczyć je w wilgotnych dłoniach. Rozgrzać dobrze patelnię, dodać olej, posypać pierwsze 4 burgery z jednej strony solą i ułożyć je na patelni (posoloną stroną do patelni). Burgery należy smażyć na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty z jednej strony, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera. Podczas smażenia nie należy dociskać burgerów do patelni, ponieważ wypuszczą wtedy soki.
4. Drugą stronę burgerów posypać solą, przewrócić je i smażyć kolejne 3 minuty.
5. Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem i smażyć kolejne burgery.
6. Bułki hamburgerowe przekroić na pół, podgrzać je na patelni lub opiec w tosterze. Na połowie bułki układać po kolei sałatę, mięso, plasterek sera żółtego, plasterki pomidora, plasterki czerwonej cebuli, sos czosnkowy i drugą część bułki. - Przygotowanie sosu czosnkowego:
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać jogurt naturalny, sól, pieprz, koper i wymieszać.