Kandyzowana skórka pomarańczowa
Jedna porcja ma:
1
porcja
Składniki
- 524 kcal
- 6 szt. skórek pomarańczy
- 1760 kcal
- 2 szklanki cukru
- -
- 0,3 szklanki wody
Cały przepis ma:
- 2284 kcal
- 575 g węgli
- 8 g białka
- 1 g tłuszczu
- Do przygotowania najlepiej użyć 6 dużych, ekologicznych, niewoskowanych pomarańczy, mających średniej grubości skórkę.
Pomarańcze należy dokładnie umyć i wyparzyć, następnie obrać. Ze skórek odkroić białą część (im więcej jej pozostanie, tym skórki będą miały więcej goryczy). Pozostałe skórki pokroić w drobną kosteczkę. - Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować przez 5 minut. Odcedzić i powtórzyć całą czynność.
- W rondelku wymieszać cukier z 1/4 szklanki wody. Wrzucić skórki pomarańczy, całość wymieszać i gotować na najmniejszym ogniu do momentu, aż skórki staną się półprzezroczyste (przez około 35 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez przykrycia). Nie mieszać w trakcie gotowania.
Większość wody powinna wyparować. - Wystudzić (nadmiar syropu można wykorzystać do wypieków) i przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce, można również mrozić.
Jeśli skórka się scukrzy, należy przełożyć ją do garnka, dodać trochę wody, podgrzać do momentu rozpuszczenia cukru i dodać trochę soku z cytryny.