Kandyzowana skórka pomarańczowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 2284kcal
Węglowodany 575 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 1 g tłuszczu
1 porcja

Składniki

524 kcal
6 szt. skórek pomarańczy
1760 kcal
2 szklanki cukru
-
0,3 szklanki wody

Cały przepis ma:

  • 2284 kcal
  • 575 g węgli
  • 8 g białka
  • 1 g tłuszczu
  1. Do przygotowania najlepiej użyć 6 dużych, ekologicznych, niewoskowanych pomarańczy, mających średniej grubości skórkę.

    Pomarańcze należy dokładnie umyć i wyparzyć, następnie obrać. Ze skórek odkroić białą część (im więcej jej pozostanie, tym skórki będą miały więcej goryczy). Pozostałe skórki pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować przez 5 minut. Odcedzić i powtórzyć całą czynność.
  3. W rondelku wymieszać cukier z 1/4 szklanki wody. Wrzucić skórki pomarańczy, całość wymieszać i gotować na najmniejszym ogniu do momentu, aż skórki staną się półprzezroczyste (przez około 35 minut pod przykryciem i kolejne 10 minut bez przykrycia). Nie mieszać w trakcie gotowania.
    Większość wody powinna wyparować.
  4. Wystudzić (nadmiar syropu można wykorzystać do wypieków) i przełożyć do słoiczków. Przechowywać w lodówce, można również mrozić.

    Jeśli skórka się scukrzy, należy przełożyć ją do garnka, dodać trochę wody, podgrzać do momentu rozpuszczenia cukru i dodać trochę soku z cytryny.
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 2284kcal
Węglowodany 575 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 1 g tłuszczu