Knedle ze śliwkami
Jedna porcja ma:
6
porcji
Ciasto
- 260 kcal
- 520 g mleka 2%
- 735 kcal
- 100 g masła
- 1107 kcal
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 830 kcal
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450
Nadzienie
- 215 kcal
- 36 szt. śliwek węgierek
Do polania
- 756 kcal
- 400 g śmietany 18%
- 32 kcal
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 104 kcal
- 2 łyżki cukru
Do gotowania
- -
- woda
- -
- sól
Cały przepis ma:
- 4118 kcal
- 530 g węgli
- 99 g białka
- 178 g tłuszczu
- Ilość: 36 sztuk
Śliwki umyć, osuszyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. - Do garnka wlać mleko (500 ml), dodać masło - zagotować i ściągnąć z palnika. Do wrzącego mleka należy dodać 2 szklanki mąki i energicznie wymieszać do połączenia. Wystudzić.
- Do zimnej masy dodać 1 jajko i 1,5 szklanki mąki (mąki dodaje się tyle, ile zabierze ciasto) - połączyć składniki w jednolite ciasto i wyrobić.
- Oprószonymi mąką dłońmi należy formować kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, mocno je rozpłaszczyć w dłoniach na cienki placuszek. Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepić brzegi i uformować kulkę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę.
- Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić część knedli, delikatnie je zamieszać, żeby nie przykleiły się do dna. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut licząc od momentu wypłynięcia knedli na wierzch. Owoce powinny puścić lekko sok, co będzie widoczne przez ciasto. Długość gotowania uzależniona jest od grubości ciasta.
Knedle wyjmować łyżką cedzakową. - Przed podaniem, knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrami.