Knedle ze śliwkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 686kcal
Węglowodany 88 g węgli
Białko 17 g białka
Tłuszcze 30 g tłuszczu
6 porcji

Ciasto

260 kcal
520 g mleka 2%
735 kcal
100 g masła
1107 kcal
2 szklanki mąki pszennej typ 450
78 kcal
1 szt. jaj (L)
830 kcal
1,5 szklanki mąki pszennej typ 450

Nadzienie

215 kcal
36 szt. śliwek węgierek

Do polania

756 kcal
400 g śmietany 18%
32 kcal
1 łyżka cukru wanilinowego
104 kcal
2 łyżki cukru

Do gotowania

-
woda
-
sól

Cały przepis ma:

  • 4118 kcal
  • 530 g węgli
  • 99 g białka
  • 178 g tłuszczu
  1. Ilość: 36 sztuk

    Śliwki umyć, osuszyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone.
  2. Do garnka wlać mleko (500 ml), dodać masło - zagotować i ściągnąć z palnika. Do wrzącego mleka należy dodać 2 szklanki mąki i energicznie wymieszać do połączenia. Wystudzić.
  3. Do zimnej masy dodać 1 jajko i 1,5 szklanki mąki (mąki dodaje się tyle, ile zabierze ciasto) - połączyć składniki w jednolite ciasto i wyrobić.
  4. Oprószonymi mąką dłońmi należy formować kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, mocno je rozpłaszczyć w dłoniach na cienki placuszek. Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepić brzegi i uformować kulkę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę.
  5. Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić część knedli, delikatnie je zamieszać, żeby nie przykleiły się do dna. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut licząc od momentu wypłynięcia knedli na wierzch. Owoce powinny puścić lekko sok, co będzie widoczne przez ciasto. Długość gotowania uzależniona jest od grubości ciasta.

    Knedle wyjmować łyżką cedzakową.
  6. Przed podaniem, knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrami.
  • Knedle ze śliwkami
  • dodatkowy obraz dla Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Jedna porcja ma:

Kalorie 686kcal
Węglowodany 88 g węgli
Białko 17 g białka
Tłuszcze 30 g tłuszczu