Kremowy sernik z białą czekoladą i sosem karmelowym
Jedna porcja ma:
12
porcji
Spód i boki
- 1150 kcal
- 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi
- 602 kcal
- 80 g masła łaciate
Masa serowa
- 1911 kcal
- 700 g twarożku kanapkowo-sernikowego
- 447 kcal
- 130 g śmietanki tortowej UHT 36%
- 389 kcal
- 5 szt. jaj (L)
- 460 kcal
- 115 g cukru białego drobnego
- 26 kcal
- 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
- 1269 kcal
- 225 g czekolady białej
Sos karmelowy
- 480 kcal
- 120 g cukru
- -
- 2 łyżki wody
- 220 kcal
- 4 łyżki śmietanki tortowej UHT 36%
- 151 kcal
- 1 łyżka masła łaciate
- -
- 2 szczypty soli
Do dekoracji
- 238 kcal
- 40 g orzeszków ziemnych z pieca, z solą
Cały przepis ma:
- 7344 kcal
- 560 g węgli
- 128 g białka
- 507 g tłuszczu
- Forma o średnicy 24 cm.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód i boki:
Masło roztopić w małym rondelku.
Ciastka wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku, dodać roztopione masło i ponownie zmiksować do otrzymania wilgotnej masy.
Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka, rozprowadzić je równomiernie na spodzie i bokach formy (do 3/4 ich wysokości) i dokładnie docisnąć. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej. - Masa serowa:
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Do dużej miski dodać wszystkie składniki na masę serową: twaróg, płynną śmietankę, jajka, cukier, ekstrakt i roztopioną czekoladę. Krótko zmiksować, tylko do połączenia (nie można miksować zbyt długo, aby nie napowietrzyć masy - napowietrzony sernik mocno wyrośnie, a później opadnie).
Formę z masą serową bardzo dokładnie zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową i owinąć szczelnie folią spożywczą. Tortownica musi być szczelna.
Masę serową przelać do formy na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160°C przez około 80 minut (opcja góra-dół). Cała powierzchnia sernika powinna być ścięta i wypieczona. W razie potrzeby lekko wydłużyć czas pieczenia. Po wyłączeniu piekarnika, studzić sernik przez 5 minut przy zamkniętych drzwiczkach, a następnie uchylić drzwiczki i studzić w ten sposób sernik jeszcze przez kilka minut (ok. 10 minut). Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić.
*Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy, do której wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości formy z masą serową. W ten sposób, sernik pieczony jest w bardzo wysokiej wilgotności, dzięki parze wodnej sernik piecze się równomiernie w każdym miejscu, nie pęka po upieczeniu i ma idealną, kremową konsystencję. - Sos karmelowy:
Na patelnię z grubym dnem wsypać cukier, rozprowadzić równomiernie, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści - nie mieszać (!), można tylko lekko poruszać patelnią za uchwyt. Syrop powinien osiągnąć najpierw lekko złoty kolor, a następnie bursztynowo-złoty.
Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę (masa będzie się mocno pienić), wymieszać. Następnie dodać masło i sól, wymieszać do połączenia. Lekko przestudzić, sos zacznie powoli gęstnieć, ale powinien pozostać płynny.
Schłodzony sernik polać sosem i udekorować solonymi orzeszkami.