Krokiety z mięsem i kapustą
Jedna porcja ma:
7
porcji
Ciasto
- 1050 kcal
- 300 g mąki wrocławskiej typ 500
- 234 kcal
- 3 szt. jaj (L)
- 195 kcal
- 390 g mleka 2%
- -
- 280 g wody mineralnej gazowanej
- -
- 0,8 łyżeczki soli himalajskiej
- 4 kcal
- 1,5 szczypty cukru
- 405 kcal
- 4,5 łyżki oleju rzepakowego
Farsz
- 1356 kcal
- 1200 g polędwicy wołowej
- 203 kcal
- 700 g kapusty białej (głowa)
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli białej
- 180 kcal
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- -
- przyprawa do mięsa mielonego
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- przyprawa warzywna vegeta
- -
- rosół drobiowo-wołowy
Do obgotowania kapusty
- -
- woda
- -
- sól
Panierka
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- 465 kcal
- 130 g bułki tartej wrocławskiej
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Cały przepis ma:
- 4279 kcal
- 390 g węgli
- 351 g białka
- 149 g tłuszczu
- Ilość: 14 sztuk, naleśniki o średnicy ok. 22 cm
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać całe jajka, mleko, wodę mineralną, sól i cukier. Zmiksować do połączenia wszystkich składników. Następnie dodać olej i ponownie zmiksować na jednolite ciasto.
Dobrze rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki bez dodatkowego tłuszczu. Obie strony naleśnika powinny być lekko zrumienione. - Farsz:
Mięso ugotowane wcześniej w rosole zmielić.
(Jeśli nie mamy mięsa z rosołu, surowe mięso należy umyć, oczyścić, zalać zimną wodą i zagotować przez 2 minuty, następnie odlać wodę i przepłukać mięso, aby pozbyć się szumowin. Mięso ponownie należy zalać zimną wodą i w momencie jak się zagotuje, dodać 1 łyżeczkę vegety, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i gotować do miękkości.)
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa.
Do garnka wlać wodę, dodać sól i zagotować. W międzyczasie poszatkować kapustę i wrzucić ją na wrzątek, obgotować przez około 25 minut (licząc od momentu ponownego zagotowania wody). Kapusta powinna być lekko chrupka. Kapustę odcedzić, odcisnąć w rękach i dołożyć do mięsa. Farsz doprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą, pieprzem i vegetą - wymieszać. Jeśli farsz jest zbyt sypki, należy dolać nieco rosołu. - Naleśniki smarować farszem, kształtować krokiety (dwa przeciwległe boki należy złożyć do środka i zawijać naleśniki w rulon zaczynając od niezłożonego boku). W głębokim talerzu rozbełtać jajka z solą i pieprzem. Do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą. Krokiety moczyć w jajku, później panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, krokiety smażyć z obu stron na złoty kolor.