Krokiety z mięsem i kapustą

Jedna porcja ma:

Kalorie 611kcal
Węglowodany 56 g węgli
Białko 50 g białka
Tłuszcze 21 g tłuszczu
7 porcji

Ciasto

1050 kcal
300 g mąki wrocławskiej typ 500
234 kcal
3 szt. jaj (L)
195 kcal
390 g mleka 2%
-
280 g wody mineralnej gazowanej
-
0,8 łyżeczki soli himalajskiej
4 kcal
1,5 szczypty cukru
405 kcal
4,5 łyżki oleju rzepakowego

Farsz

1356 kcal
1200 g polędwicy wołowej
203 kcal
700 g kapusty białej (głowa)
32 kcal
1 szt. cebuli białej
180 kcal
2 łyżki oleju rzepakowego
-
przyprawa do mięsa mielonego
-
sól himalajska
-
pieprz czarny mielony
-
przyprawa warzywna vegeta
-
rosół drobiowo-wołowy

Do obgotowania kapusty

-
woda
-
sól

Panierka

156 kcal
2 szt. jaj (L)
-
sól
-
pieprz czarny mielony
465 kcal
130 g bułki tartej wrocławskiej

Do smażenia

-
olej rzepakowy

Cały przepis ma:

  • 4279 kcal
  • 390 g węgli
  • 351 g białka
  • 149 g tłuszczu
  1. Ilość: 14 sztuk, naleśniki o średnicy ok. 22 cm

    Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać całe jajka, mleko, wodę mineralną, sól i cukier. Zmiksować do połączenia wszystkich składników. Następnie dodać olej i ponownie zmiksować na jednolite ciasto.

    Dobrze rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki bez dodatkowego tłuszczu. Obie strony naleśnika powinny być lekko zrumienione.
  2. Farsz:
    Mięso ugotowane wcześniej w rosole zmielić.

    (Jeśli nie mamy mięsa z rosołu, surowe mięso należy umyć, oczyścić, zalać zimną wodą i zagotować przez 2 minuty, następnie odlać wodę i przepłukać mięso, aby pozbyć się szumowin. Mięso ponownie należy zalać zimną wodą i w momencie jak się zagotuje, dodać 1 łyżeczkę vegety, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i gotować do miękkości.)

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa.

    Do garnka wlać wodę, dodać sól i zagotować. W międzyczasie poszatkować kapustę i wrzucić ją na wrzątek, obgotować przez około 25 minut (licząc od momentu ponownego zagotowania wody). Kapusta powinna być lekko chrupka. Kapustę odcedzić, odcisnąć w rękach i dołożyć do mięsa. Farsz doprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą, pieprzem i vegetą - wymieszać. Jeśli farsz jest zbyt sypki, należy dolać nieco rosołu.
  3. Naleśniki smarować farszem, kształtować krokiety (dwa przeciwległe boki należy złożyć do środka i zawijać naleśniki w rulon zaczynając od niezłożonego boku). W głębokim talerzu rozbełtać jajka z solą i pieprzem. Do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą. Krokiety moczyć w jajku, później panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, krokiety smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Krokiety z mięsem i kapustą
  • dodatkowy obraz dla Krokiety z mięsem i kapustą
  • dodatkowy obraz dla Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą

Jedna porcja ma:

Kalorie 611kcal
Węglowodany 56 g węgli
Białko 50 g białka
Tłuszcze 21 g tłuszczu