Kruche ciasteczka - amoniaczki
Jedna porcja ma:
40
porcji
Ciasto
- 2124 kcal
- 600 g mąki krupczatki
- 1805 kcal
- 250 g margaryny
- 800 kcal
- 200 g cukru białego drobnego
- 119 kcal
- 30 g cukru wanilinowego
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 126 kcal
- 2 szt. żółtek (rozmiar L)
- -
- 2 łyżeczki amoniaku
- -
- 2 łyżki gorącej wody
- 95 kcal
- 2 łyżki śmietany 18%
Na wierzch
- 35 kcal
- 2 szt. białek (rozmiar L)
- -
- 2 łyżeczki zimnej wody
- -
- cukier biały (gruby kryształ)
Cały przepis ma:
- 5182 kcal
- 674 g węgli
- 87 g białka
- 233 g tłuszczu
- Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać margarynę i dokładnie wysiekać. Wsypać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko i żółtka, lekko rozbełtać i wymieszać z mąką. - Do kubka odmierzyć amoniak i sparzyć go 2 łyżkami gorącej wody. Następnie dodać do ciasta.
- Na końcu dodać 2 kopiaste łyżki śmietany i zarobić ciasto.
- Jeśli jest ciepło, należy schłodzić ciasto, tak żeby się nie rozpływało.
Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość 5 mm. Wycinać ciasteczka. Skrawki ciasta ponownie zagniatać i wałkować. - Ciasteczka układać dosyć blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować je białkiem rozbełtanym z zimną wodą za pomocą silikonowego pędzelka i posypać grubym cukrem kryształem.
- Piec w temp. 180°C przez ok. 16 minut. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości ciasteczek, dlatego należy go odpowiednio skrócić lub wydłużyć do momentu, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.