Kruche ciasteczka - amoniaczki

Jedna porcja ma:

Kalorie 130kcal
Węglowodany 17 g węgli
Białko 2 g białka
Tłuszcze 6 g tłuszczu
40 porcji

Ciasto

2124 kcal
600 g mąki krupczatki
1805 kcal
250 g margaryny
800 kcal
200 g cukru białego drobnego
119 kcal
30 g cukru wanilinowego
78 kcal
1 szt. jaj (L)
126 kcal
2 szt. żółtek (rozmiar L)
-
2 łyżeczki amoniaku
-
2 łyżki gorącej wody
95 kcal
2 łyżki śmietany 18%

Na wierzch

35 kcal
2 szt. białek (rozmiar L)
-
2 łyżeczki zimnej wody
-
cukier biały (gruby kryształ)

Cały przepis ma:

  • 5182 kcal
  • 674 g węgli
  • 87 g białka
  • 233 g tłuszczu
  1. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać margarynę i dokładnie wysiekać. Wsypać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko i żółtka, lekko rozbełtać i wymieszać z mąką.
  2. Do kubka odmierzyć amoniak i sparzyć go 2 łyżkami gorącej wody. Następnie dodać do ciasta.
  3. Na końcu dodać 2 kopiaste łyżki śmietany i zarobić ciasto.
  4. Jeśli jest ciepło, należy schłodzić ciasto, tak żeby się nie rozpływało.

    Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość 5 mm. Wycinać ciasteczka. Skrawki ciasta ponownie zagniatać i wałkować.
  5. Ciasteczka układać dosyć blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posmarować je białkiem rozbełtanym z zimną wodą za pomocą silikonowego pędzelka i posypać grubym cukrem kryształem.
  7. Piec w temp. 180°C przez ok. 16 minut. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości ciasteczek, dlatego należy go odpowiednio skrócić lub wydłużyć do momentu, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.
  • Kruche ciasteczka - amoniaczki

Kruche ciasteczka - amoniaczki

Jedna porcja ma:

Kalorie 130kcal
Węglowodany 17 g węgli
Białko 2 g białka
Tłuszcze 6 g tłuszczu