Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w cieście francuskim
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 869 kcal
- 275 g ciasta francuskiego light
- 56 kcal
- 180 g szpinaku siekanego
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 74 kcal
- 1 łyżeczka masła
- -
- sól
- 83 kcal
- 35 g sera topionego śmietankowego
- 693 kcal
- 700 g piersi z kurczaka
- 32 kcal
- 15 g suszonych pomidorów
- -
- przyprawa do kurczaka po węgiersku
- -
- bezkaloryczny spray do smażenia
Cały przepis ma:
- 1821 kcal
- 115 g węgli
- 177 g białka
- 70 g tłuszczu
- Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, obrać ząbki czosnku, przecisnąć je przez praskę i chwilkę smażyć na małym ogniu (czosnek nie może się zrumienić, bo będzie miał gorzki smak). Dodać mrożony szpinak, sól i smażyć kilka minut do odparowania wody. Pod koniec dodać kremowy serek topiony i mieszać do połączenia składników.
- Suszone pomidory należy pokroić na cienkie paseczki i dodać do szpinaku.
- W każdej piersi z kurczaka naciąć kieszeń, łyżeczką nałożyć do nich farsz ze szpinaku i suszonych pomidorów. Każdą pierś posypać przyprawą do kurczaka i delikatnie obsmażyć z obu stron na patelni używając bezkalorycznego sprayu do smażenia. Wyłożyć je na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części. Boki ciasta naciąć, tworząc paski o szerokości ok. 1 - 1,5 cm. Ostudzone piersi z kurczaka układać na środku ciasta i paskami zaplatać je naprzemiennie. Zawinięte piersi ułożyć na papier do pieczenia i piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.