Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 702 kcal
- 200 g makaronu pióra
- 43 kcal
- 250 g pieczarek
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 276 kcal
- 200 g śmietanki 12%
- 10 kcal
- 1 łyżeczka mąki pszennej poznańskiej typ 500
- -
- natka pietruszki
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- 297 kcal
- 300 g piersi z kurczaka
- 82 kcal
- 1 łyżka oliwy o smaku czosnku i chilli
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- -
- przyprawa do kurczaka po węgiersku
Cały przepis ma:
- 1596 kcal
- 166 g węgli
- 106 g białka
- 58 g tłuszczu
- Oczyścić pieczarki i pokroić w plasterki.
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 płaską łyżkę masła i zeszklić cebulę co chwilę mieszając.
- Dorzucić pieczarki i dusić na małym ogniu przez kilkanaście minut aż do momentu odparowania wody. Dodać śmietankę wymieszaną z 1 płaską łyżeczką mąki. Następnie dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos musi się pogotować ok. 2-3 min. aż nieco zgęstnieje.
- W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C, pokroić kurczaka na małe kawałki, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, ząbek czosnku, doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka (według uznania). Dusić w naczyniu żaroodpornym przez ok. 25 min. (na ostatnie 5 min. można ściągnąć pokrywę naczynia).
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.