Maślane ciasteczka z cukrem trzcinowym
Jedna porcja ma:
25
porcji
Ciasto
- 1298 kcal
- 375 g mąki pszennej typ 450
- -
- 1 szczypta soli
- 2238 kcal
- 300 g masła
- 126 kcal
- 2 szt. żółtek (rozmiar L)
- 39 kcal
- 0,5 szt. jaj (L)
- 189 kcal
- 100 g śmietany 18%
Na wierzch
- 71 kcal
- 1 szt. jaj (M)
- 321 kcal
- 80 g cukru trzcinowego
Cały przepis ma:
- 4281 kcal
- 357 g węgli
- 62 g białka
- 288 g tłuszczu
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól - wymieszać. Dodać masło i posiekać siekaczem do ciasta kruchego. - Dodać żółtka, 1/2 rozbełtanego jajka oraz śmietanę i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto się klei, można dodać nieco mąki.
- Ciasto pozostawić w misce, oprószyć je z wierzchu mąką, przykryć folią i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
- Odcinać po kawałku ciasta i rozwałkowywać je na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Wycinać ciastka. Układać je dosyć blisko siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- W kubku roztrzepać jajko i posmarować nim ciastka z wierzchu za pomocą silikonowego pędzelka.
Cukier trzcinowy wsypać na talerz i zanurzać w nim każde ciastko posmarowaną stroną (od góry). - Piec w temp. 200°C (termoobieg) przez 18-20 minut, do momentu aż się zrumienią.