Miękkie pierniczki
Jedna porcja ma:
15
porcji
Składniki
- 1730 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 45 kcal
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 638 kcal
- 200 g miodu spadziowego
- -
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 933 kcal
- 125 g masła
- 227 kcal
- 120 g śmietany 18%
- -
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 26 kcal
- 1,5 szt. białek (rozmiar L)
- -
- 1 szczypta soli
- 660 kcal
- 165 g cukru białego drobnego
- 251 kcal
- 4 szt. żółtek (rozmiar L)
Do posmarowania
- 18 kcal
- 1 szt. białek (rozmiar L)
Cały przepis ma:
- 4528 kcal
- 693 g węgli
- 84 g białka
- 154 g tłuszczu
- 24 h przed pieczeniem:
W dużej misce wymieszać mąkę z kakao.
Do rondelka z grubym dnem dodać miód, przyprawę do piernika i masło, całość lekko podgrzać. Masło powinno się rozpuścić. Następnie przestudzić.
Do miseczki odmierzyć śmietanę (w temperaturze pokojowej), dodać sodę, wymieszać i odstawić (śmietana zwiększy swoją objętość).
W osobnej misce, ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier (łyżka po łyżce), cały czas miksując na najwyższych obrotach, do uzyskania gęstej i błyszczącej piany.
Dodać żółtka i ponownie zmiksować.
Ubitą pianę wlać do miski z mąką i kakao, delikatnie wymieszać. Następnie dodać ostudzony miód z masłem i przyprawami - wymieszać. Dodać śmietanę z sodą - ponownie wymieszać do połączenia.
Masa będzie dosyć rzadka. Należy ją przykryć folią i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, aby zgęstniała.
- Przygotowanie do pieczenia:
Stolnicę podsypać lekko mąką, odcinać pa kawałku ciasto, rozwałkowywać na grubość 5 mm (nie cieniej, ponieważ wówczas pierniczki nie będą takie miękkie i puszyste po upieczeniu) i wycinać pierniczki.
Pierniczki układać w niewielkiej odległości od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozmącić białko i posmarować nim wierzch pierniczków przy pomocy pędzelka.
Piec w temp. 180°C (termoobieg) przez około 10-12 minut (czas pieczenia zależy od grubości i wielkości pierniczków).