Miękkie, wilgotne ciastka czekoladowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 286kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 14 g tłuszczu
16 porcji

Składniki

866 kcal
115 g masła łaciate
134 kcal
55 g serka śmietankowego typu cream cheese
599 kcal
150 g cukru trzcinowego jasnego
200 kcal
50 g cukru białego
78 kcal
1 szt. jaj (L)
-
1 łyżka kawy parzonej
8 kcal
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
182 kcal
60 g ciemnego kakao
2 kcal
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso
675 kcal
195 g mąki pszennej typ 450
28 kcal
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
0,5 łyżeczki soli
1802 kcal
340 g czekolady mlecznej

Cały przepis ma:

  • 4574 kcal
  • 556 g węgli
  • 66 g białka
  • 224 g tłuszczu
  1. Przygotowanie: 15 minut
    Pieczenie: ok. 10 minut
    Całkowity czas: 3+ godziny, z czasem chłodzenia

    Do dużej miski dodać miękkie masło, serek, cukry, jajko, parzoną kawę (wzmacnia czekoladowy smak, nie jest wyczuwalna w ciastkach), ekstrakt waniliowy. Wymieszać wszystko mikserem na średnich obrotach przez około 4 do 5 minut, masa powinna mieć kremową, puszystą konsystencję.
  2. Następnie dodać kakao w proszku, kawę w proszku (kawa nie zmieni smaku, wzmocni smak czekoladowy), zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników, przez ok. 1-2 minuty.
  3. Dodać mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną, sól - wymieszać do połączenia, przez około 1 minutę.
  4. Dodać czekoladę pokrojoną w małą kostkę (kilka kostek pozostawić na wierzch ciastek) i wymieszać całość na niskich obrotach, przez około 30 sekund.
  5. Dłonie zwilżyć zimną wodą, formować kulki po 55 g i nieco je spłaszczać. Na górze każdego ciastka umieścić kilka kawałków czekolady.
  6. Ciastka układać na dużym talerzu, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (mogą być przechowywane w lodówce do 5 dni). Nieschłodzone ciastka upiekłyby się cieńsze, bardziej płaskie i rozlane.
  7. Rozgrzać piekarnik do 175°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciastka, zachowując pomiędzy nimi 5 cm odstępy. Piec przez około 10 minut lub do momentu aż brzegi i wierzch będą zastygać (należy je wyciągnąć nawet jeśli będą wyglądały na niedopieczone i będą w środku błyszczące). Czekoladowe ciasteczka łatwo jest nadmiernie wypiec. Ciastka jeszcze stężeją po wyjęciu z piekarnika.
  8. Ciastka pozostawić do ostygnięcia na blasze na około 10 minut. Nie przekładać ich na kratkę.

    Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia lub w zamrażarce przez okres do 6 miesięcy. Nieupieczone ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni lub zamrażarce do 4 miesięcy.
  • Miękkie, wilgotne ciastka czekoladowe

Miękkie, wilgotne ciastka czekoladowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 286kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 4 g białka
Tłuszcze 14 g tłuszczu