Miękkie, wilgotne ciastka czekoladowe
Jedna porcja ma:
16
porcji
Składniki
- 866 kcal
- 115 g masła łaciate
- 134 kcal
- 55 g serka śmietankowego typu cream cheese
- 599 kcal
- 150 g cukru trzcinowego jasnego
- 200 kcal
- 50 g cukru białego
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- -
- 1 łyżka kawy parzonej
- 8 kcal
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 182 kcal
- 60 g ciemnego kakao
- 2 kcal
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso
- 675 kcal
- 195 g mąki pszennej typ 450
- 28 kcal
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- -
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- -
- 0,5 łyżeczki soli
- 1802 kcal
- 340 g czekolady mlecznej
Cały przepis ma:
- 4574 kcal
- 556 g węgli
- 66 g białka
- 224 g tłuszczu
- Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: ok. 10 minut
Całkowity czas: 3+ godziny, z czasem chłodzenia
Do dużej miski dodać miękkie masło, serek, cukry, jajko, parzoną kawę (wzmacnia czekoladowy smak, nie jest wyczuwalna w ciastkach), ekstrakt waniliowy. Wymieszać wszystko mikserem na średnich obrotach przez około 4 do 5 minut, masa powinna mieć kremową, puszystą konsystencję. - Następnie dodać kakao w proszku, kawę w proszku (kawa nie zmieni smaku, wzmocni smak czekoladowy), zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników, przez ok. 1-2 minuty.
- Dodać mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną, sól - wymieszać do połączenia, przez około 1 minutę.
- Dodać czekoladę pokrojoną w małą kostkę (kilka kostek pozostawić na wierzch ciastek) i wymieszać całość na niskich obrotach, przez około 30 sekund.
- Dłonie zwilżyć zimną wodą, formować kulki po 55 g i nieco je spłaszczać. Na górze każdego ciastka umieścić kilka kawałków czekolady.
- Ciastka układać na dużym talerzu, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (mogą być przechowywane w lodówce do 5 dni). Nieschłodzone ciastka upiekłyby się cieńsze, bardziej płaskie i rozlane.
- Rozgrzać piekarnik do 175°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciastka, zachowując pomiędzy nimi 5 cm odstępy. Piec przez około 10 minut lub do momentu aż brzegi i wierzch będą zastygać (należy je wyciągnąć nawet jeśli będą wyglądały na niedopieczone i będą w środku błyszczące). Czekoladowe ciasteczka łatwo jest nadmiernie wypiec. Ciastka jeszcze stężeją po wyjęciu z piekarnika.
- Ciastka pozostawić do ostygnięcia na blasze na około 10 minut. Nie przekładać ich na kratkę.
Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej przez okres do 1 tygodnia lub w zamrażarce przez okres do 6 miesięcy. Nieupieczone ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni lub zamrażarce do 4 miesięcy.