Mleczne bułeczki
Jedna porcja ma:
10
porcji
Składniki
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 160 kcal
- 40 g cukru białego drobnego
- -
- 4 g soli himalajskiej
- 138 kcal
- 275 g mleka 2%
- 30 kcal
- 25 g świeżych drożdży babuni
- 1730 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 735 kcal
- 100 g masła
Do posmarowania
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
- -
- 50 g wody
- -
- 1 szczypta soli
Do podsypania
- 346 kcal
- 100 g mąki pszennej typ 450
Cały przepis ma:
- 3279 kcal
- 491 g węgli
- 87 g białka
- 106 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 20 bułeczek po 50 g.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko, masło, jajko i drożdże należy wyjąć z lodówki na godzinę przed wyrabianiem ciasta. - Do miski wbić jajko i lekko rozbełtać trzepaczką.
- Dodać 40 g cukru, bardzo płaską łyżeczkę soli i 275 g mleka. Wszystko wymieszać trzepaczką.
- Do mieszaniny dodać drożdże i wymieszać do rozpuszczenia.
- Dodać 500 g mąki. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut, do dokładnego połączenia składników.
- Następnie dodać 100 g miękkiego masła podzielonego na kawałki i ponownie bardzo dokładnie wyrobić (przez ok. 10 minut), tak żeby cały tłuszcz został włączony do ciasta. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Ciasto uformować w kulę, oprószyć lekko mąką, miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
- Po tym czasie ciasto odgazować, stolnicę podsypać mąką. Ciasto podzielić na 20 kawałków po 50 g każdy.
- Z każdego kawałka uformować gładką kulkę, a następnie spłaszczyć ją dłonią na płaski placuszek. Brzegi złożyć do środka, usuwając ze środka powietrze, mocno skleić. Zrolować wałeczki, nadając kształt wrzeciona.
- Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi spore odstępy. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 h.
- Piekarnik nagrzać do 210°C.
W miseczce rozbełtać żółtko z 50 g wody i szczyptą soli. Bułeczki posmarować za pomocą pędzelka, starając się, aby rozbełtane żółtko nie spływało na blaszkę.
Jak pierwsza warstwa przeschnie, posmarować je po raz drugi. - Bułeczki wstawić do rozgrzanego piekarnika, skręcić temperaturę do 180°C. Piec ok. 14-15 minut, do momentu aż się zrumienią.