Naleśniki z ruskim farszem

Jedna porcja ma:

Kalorie 751kcal
Węglowodany 84 g węgli
Białko 33 g białka
Tłuszcze 33 g tłuszczu
5 porcji

Farsz

924 kcal
1200 g ziemniaków
-
1 łyżeczka soli
147 kcal
1 łyżka masła
32 kcal
1 szt. cebuli białej
403 kcal
350 g twarogu półtłustego
589 kcal
270 g sera sałatkowo-kanapkowego tłustego Favita
254 kcal
100 g bryndzy sądeckiej
-
przyprawa warzywna vegeta
-
pieprz czarny mielony
-
imbir mielony

Ciasto

700 kcal
200 g mąki wrocławskiej typ 500
156 kcal
2 szt. jaj (L)
130 kcal
260 g mleka 2%
-
188 g wody mineralnej gazowanej
-
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
2 kcal
1 szczypta cukru
270 kcal
3 łyżki oleju rzepakowego

Do podsmażenia

147 kcal
1 łyżka masła

Cały przepis ma:

  • 3753 kcal
  • 419 g węgli
  • 166 g białka
  • 164 g tłuszczu
  1. Farsz:
    Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (tak, aby przykryć ziemniaki), dodać sól, zamieszać i zagotować. Gotować przez ok. 30 minut, sprawdzić widelcem czy są miękkie. Odcedzić.

    W międzyczasie, na patelni roztopić masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić.

    Do gorących, odcedzonych ziemniaków dodać podsmażoną cebulę i od razu roztłuc całość dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.

    Ziemniaki całkowicie ostudzić.

    Do zimnych ziemniaków należy dodać rozkruszony ser biały, ser fetę i bryndzę. Całość wymieszać, doprawić vegetą, pieprzem i szczyptą imbiru. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
  2. Ilość: 10 sztuk, naleśniki o średnicy ok. 22 cm

    Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać całe jajka, mleko, wodę mineralną, sól i cukier. Zmiksować do połączenia wszystkich składników. Następnie dodać olej i ponownie zmiksować na jednolite ciasto.

    Dobrze rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki bez dodatkowego tłuszczu. Obie strony naleśnika powinny być lekko zrumienione.
  3. Naleśniki smarować farszem i zwijać jak krokiety.

    Przed podaniem, naleśniki podsmażyć na patelni z dodatkiem masła.

    Można również obtoczyć naleśniki w panierce z jajka i bułki tartej i podsmażyć na oleju. Wychodzą wtedy chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
  • Naleśniki z ruskim farszem

Naleśniki z ruskim farszem

Jedna porcja ma:

Kalorie 751kcal
Węglowodany 84 g węgli
Białko 33 g białka
Tłuszcze 33 g tłuszczu