Naleśniki z ruskim farszem
Jedna porcja ma:
5
porcji
Farsz
- 924 kcal
- 1200 g ziemniaków
- -
- 1 łyżeczka soli
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli białej
- 403 kcal
- 350 g twarogu półtłustego
- 589 kcal
- 270 g sera sałatkowo-kanapkowego tłustego Favita
- 254 kcal
- 100 g bryndzy sądeckiej
- -
- przyprawa warzywna vegeta
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- imbir mielony
Ciasto
- 700 kcal
- 200 g mąki wrocławskiej typ 500
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 130 kcal
- 260 g mleka 2%
- -
- 188 g wody mineralnej gazowanej
- -
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- 270 kcal
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Do podsmażenia
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
Cały przepis ma:
- 3753 kcal
- 419 g węgli
- 166 g białka
- 164 g tłuszczu
- Farsz:
Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (tak, aby przykryć ziemniaki), dodać sól, zamieszać i zagotować. Gotować przez ok. 30 minut, sprawdzić widelcem czy są miękkie. Odcedzić.
W międzyczasie, na patelni roztopić masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić.
Do gorących, odcedzonych ziemniaków dodać podsmażoną cebulę i od razu roztłuc całość dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
Ziemniaki całkowicie ostudzić.
Do zimnych ziemniaków należy dodać rozkruszony ser biały, ser fetę i bryndzę. Całość wymieszać, doprawić vegetą, pieprzem i szczyptą imbiru. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. - Ilość: 10 sztuk, naleśniki o średnicy ok. 22 cm
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać całe jajka, mleko, wodę mineralną, sól i cukier. Zmiksować do połączenia wszystkich składników. Następnie dodać olej i ponownie zmiksować na jednolite ciasto.
Dobrze rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki bez dodatkowego tłuszczu. Obie strony naleśnika powinny być lekko zrumienione. - Naleśniki smarować farszem i zwijać jak krokiety.
Przed podaniem, naleśniki podsmażyć na patelni z dodatkiem masła.
Można również obtoczyć naleśniki w panierce z jajka i bułki tartej i podsmażyć na oleju. Wychodzą wtedy chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.