Naleśniki z twarogiem i bananem
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 125 kcal
- 1 szklanka mleka 2%
- 311 kcal
- 4 szt. jaj (L)
- 78 kcal
- 1,5 łyżki cukru
- -
- 1 szczypta soli
- 1098 kcal
- 2 szklanki mąki pszennej poznańskiej typ 500
- -
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 352 kcal
- 400 g twarogu chudego
- 308 kcal
- 2 szt. serka brzoskwiniowego Danio
- 228 kcal
- 2 szt. bananów
- 124 kcal
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Cały przepis ma:
- 2624 kcal
- 386 g węgli
- 158 g białka
- 48 g tłuszczu
- Uwaga: Z podanej ilości ciasta można przygotować ok. 12 naleśników.
Mleko wlać do miski, następnie dodać jaja, cukier, szczyptę soli i wymieszać. Dodać mąkę i całość zmiksować (tak, aby nie było żadnych grudek). Pod koniec dolać wodę mineralną i ponownie zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. - Odstawić na kilkanaście minut. Smażyć na teflonowej patelni z grubym dnem (do smażenia nie trzeba wówczas dodawać żadnego tłuszczu) - z obu stron na lekko złoty kolor.
- W osobnej misce rozgnieść widelcem twaróg razem z serkiem Danio. Banany pokroić na plasterki i wymieszać z twarogiem. Naleśniki smarować cienką warstwą nadzienia i składać np. w kopertę.
- Naleśniki można dekorować np. roztopioną gorzką czekoladą.