Omlet na słodko

Jedna porcja ma:

Kalorie 309kcal
Węglowodany 23 g węgli
Białko 18 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

311 kcal
4 szt. jaj (L)
-
1 szczypta soli himalajskiej
211 kcal
4 łyżki mąki tortowej orkiszowej typ 450
20 kcal
1 łyżeczka cukru

Do smażenia

75 kcal
1 łyżeczka masła

Cały przepis ma:

  • 618 kcal
  • 46 g węgli
  • 37 g białka
  • 31 g tłuszczu
  1. Składniki na dużą patelnię o średnicy ok. 22 cm.

    Oddzielić białka od żółtek. Do osobnej miseczki odmierzyć mąkę.
  2. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera.
  3. Następnie zmniejszyć obroty na średnie i dodawać po kolei żółtka, dodać cukier cały czas miksując do połączenia.
  4. Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo przesianą mąkę. Krótko miksować do połączenia.
  5. W międzyczasie nagrzać patelnię. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, posmarować nim dno i brzegi. Ciasto wyłożyć na patelnię, wyrównać.
  6. Smażyć bez przykrycia na średnim/małym ogniu przez ok. 10 minut z jednej strony, następnie odwrócić omlet i smażyć z drugiej strony przez ok. 4 minuty na złoty kolor.

    Posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło, np. z dżemem truskawkowym.
  • Omlet na słodko
  • dodatkowy obraz dla Omlet na słodko
  • dodatkowy obraz dla Omlet na słodko

Omlet na słodko

Jedna porcja ma:

Kalorie 309kcal
Węglowodany 23 g węgli
Białko 18 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu