Omlet na słodko
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 311 kcal
- 4 szt. jaj (L)
- -
- 1 szczypta soli himalajskiej
- 211 kcal
- 4 łyżki mąki tortowej orkiszowej typ 450
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
Do smażenia
- 75 kcal
- 1 łyżeczka masła
Cały przepis ma:
- 618 kcal
- 46 g węgli
- 37 g białka
- 31 g tłuszczu
- Składniki na dużą patelnię o średnicy ok. 22 cm.
Oddzielić białka od żółtek. Do osobnej miseczki odmierzyć mąkę. - Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera.
- Następnie zmniejszyć obroty na średnie i dodawać po kolei żółtka, dodać cukier cały czas miksując do połączenia.
- Zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo przesianą mąkę. Krótko miksować do połączenia.
- W międzyczasie nagrzać patelnię. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, posmarować nim dno i brzegi. Ciasto wyłożyć na patelnię, wyrównać.
- Smażyć bez przykrycia na średnim/małym ogniu przez ok. 10 minut z jednej strony, następnie odwrócić omlet i smażyć z drugiej strony przez ok. 4 minuty na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem, podawać na ciepło, np. z dżemem truskawkowym.