Pączki z różą
Jedna porcja ma:
35
porcji
Ciasto
- 255 kcal
- 510 g mleka 2%
- 96 kcal
- 80 g drożdży babuni świeżych
- 10 kcal
- 0,5 łyżeczki cukru
- 377 kcal
- 6 szt. żółtek (rozmiar L)
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 400 kcal
- 100 g cukru pudru
- 32 kcal
- 8 g cukru wanilinowego
- 3391 kcal
- 980 g mąki pszennej typ 450
- -
- 0,5 łyżeczki soli
- 136 kcal
- 20 g spirytusu
- 1119 kcal
- 150 g masła
Nadzienie
- 476 kcal
- 200 g marmolady wieloowocowej
- 488 kcal
- 250 g marmolady różanej twardej
Do smażenia
- -
- olej
- -
- spirytus
Do posypania
- 48 kcal
- 1 łyżka cukru pudru
- 32 kcal
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Cały przepis ma:
- 6937 kcal
- 1107 g węgli
- 161 g białka
- 187 g tłuszczu
- Podgrzać mleko - powinno być ciepłe, ale nie gorące.
- W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać 1/2 łyżeczki cukru. Dolać do nich kilka łyżek letniego mleka i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie połączyć drożdże z całością podgrzanego wcześniej mleka i pozostawić do wyrośnięcia.
- W międzyczasie należy żółtka i całe jajko ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać mąkę, sól, mleko z drożdżami i dobrze wyrobić (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli byłoby zbyt rzadkie, należy dodać nieco mąki). Po około 10 minutach wyrabiania, należy dodać kieliszek spirytusu i roztopione, ciepłe masło. Wyrabiać jeszcze kilka minut do wchłonięcia się masła. Ciasto oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Jak ciasto wyrośnie i będzie puszyste, nabierać dużą garść ciasta na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowywać na grubość ok. 1,5 cm i wycinać krążki przy pomocy szklanki. Z pozostałych po wycinaniu skrawków ciasta uformować ręcznie krążki. Krawędź szklanki do wycinania należy zanurzać w mące - ciasto nie będzie się do niej kleić. Krążki układać np. na drewniane deski delikatnie podsypane mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
- W garnku rozgrzać olej, dodać kieliszek spirytusu. Wkładać wyrośnięte pączki spodem do góry - smażyć na średnim ogniu. W trakcie smażenia pączki trzeba odwrócić. Jak nabiorą brązowego koloru z obu stron, należy je ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach.
- Pączki nadziewać marmoladą z różą za pomocą szprycy. Jak ostygną, z wierzchu posypać cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.