Paszteciki z pieczarkami i żółtym serem

Jedna porcja ma:

Kalorie 153kcal
Węglowodany 13 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu
17 porcji

Ciasto

865 kcal
250 g mąki pszennej typ 450
24 kcal
20 g drożdży babuni świeżych
63 kcal
1 szt. żółtek (rozmiar L)
78 kcal
1 szt. jaj (L)
597 kcal
80 g masła
94 kcal
2 łyżki śmietany 18%
52 kcal
1 łyżka cukru
-
0,5 łyżeczki soli himalajskiej

Farsz

119 kcal
700 g pieczarek
149 kcal
1 łyżka masła
32 kcal
1 szt. cebuli
-
natka pietruszki
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
515 kcal
150 g sera żółtego radamer

Do posmarowania

18 kcal
1 szt. białek (rozmiar L)

Do posypania

-
kminek (cały)
-
czarnuszka (cała)

Cały przepis ma:

  • 2604 kcal
  • 227 g węgli
  • 105 g białka
  • 148 g tłuszczu
  1. Z podanych składników wychodzą 34 sztuki.

    Farsz:
    Pieczarki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Rozgrzać patelnię, roztopić na niej masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki, posolić. Smażyć do odparowania wody, doprawić pieprzem i natką pietruszki. Przestudzić.

    Do zimnych pieczarek dodać ser żółty starty na tarce o grubych oczkach. Wymieszać.
  2. Ciasto:
    Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać pokrojone masło, wymieszać je i posiekać z mąką za pomocą siekacza do wyrabiania ciasta kruchego.

    W osobnej miseczce rozmieszać drożdże z cukrem i 2 dużymi łyżkami śmietany.

    Do miski z mąką i tłuszczem, należy dodać żółtko, jajko i drożdże połączone ze śmietaną i cukrem. Wyrobić ciasto (jeśli za bardzo klei się do dłoni, należy dosypać nieco mąki) i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

    Z ciasta należy odcinać nożem podłużne paski i rozwałkowywać je na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 8 cm i grubości ok. 4 mm.
    Na środek nakładać wałeczek farszu, zostawiając wolne brzegi, i sklejać w rulon. Rulon należy odwrócić, delikatnie nadać mu równy kształt i pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm.

    Pokrojone paszteciki należy odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w międzyczasie ciasto lekko podrośnie), następnie posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką.

    Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 15 min. (w opcji góra-dół) + dodatkowo ok. 4 min. (w opcji termoobieg - dzięki temu się zrumienią).
  • Paszteciki z pieczarkami i żółtym serem
  • dodatkowy obraz dla Paszteciki z pieczarkami i żółtym serem
  • dodatkowy obraz dla Paszteciki z pieczarkami i żółtym serem
  • dodatkowy obraz dla Paszteciki z pieczarkami i żółtym serem

Paszteciki z pieczarkami i żółtym serem

Jedna porcja ma:

Kalorie 153kcal
Węglowodany 13 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 9 g tłuszczu