Paszteciki z pieczarkami i żółtym serem
Jedna porcja ma:
153kcal
13 g węgli
6 g białka
9 g tłuszczu
17
porcji
Ciasto
- 865 kcal
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 24 kcal
- 20 g drożdży babuni świeżych
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 597 kcal
- 80 g masła
- 94 kcal
- 2 łyżki śmietany 18%
- 52 kcal
- 1 łyżka cukru
- -
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
Farsz
- 119 kcal
- 700 g pieczarek
- 149 kcal
- 1 łyżka masła
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- -
- natka pietruszki
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 515 kcal
- 150 g sera żółtego radamer
Do posmarowania
- 18 kcal
- 1 szt. białek (rozmiar L)
Do posypania
- -
- kminek (cały)
- -
- czarnuszka (cała)
Cały przepis ma:
- 2604 kcal
- 227 g węgli
- 105 g białka
- 148 g tłuszczu
- Z podanych składników wychodzą 34 sztuki.
Farsz:
Pieczarki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać patelnię, roztopić na niej masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki, posolić. Smażyć do odparowania wody, doprawić pieprzem i natką pietruszki. Przestudzić.
Do zimnych pieczarek dodać ser żółty starty na tarce o grubych oczkach. Wymieszać. - Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać pokrojone masło, wymieszać je i posiekać z mąką za pomocą siekacza do wyrabiania ciasta kruchego.
W osobnej miseczce rozmieszać drożdże z cukrem i 2 dużymi łyżkami śmietany.
Do miski z mąką i tłuszczem, należy dodać żółtko, jajko i drożdże połączone ze śmietaną i cukrem. Wyrobić ciasto (jeśli za bardzo klei się do dłoni, należy dosypać nieco mąki) i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Z ciasta należy odcinać nożem podłużne paski i rozwałkowywać je na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 8 cm i grubości ok. 4 mm.
Na środek nakładać wałeczek farszu, zostawiając wolne brzegi, i sklejać w rulon. Rulon należy odwrócić, delikatnie nadać mu równy kształt i pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm.
Pokrojone paszteciki należy odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w międzyczasie ciasto lekko podrośnie), następnie posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 15 min. (w opcji góra-dół) + dodatkowo ok. 4 min. (w opcji termoobieg - dzięki temu się zrumienią).