Pieczone polędwiczki z indyka
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
- 29 kcal
- 170 g pieczarek
- -
- suszona natka pietruszki
- 146 kcal
- 2 plastry sera żółtego gouda
- 336 kcal
- 400 g polędwiczek z indyka
- 82 kcal
- 1 łyżka oliwy
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- przyprawa do mięs
Dodatki
- 277 kcal
- 4 szt. ziemniaków
- 74 kcal
- 1 łyżeczka masła
- -
- szczypiorek
- 26 kcal
- 4 szt. ogórków kiszonych
Cały przepis ma:
- 1133 kcal
- 79 g węgli
- 102 g białka
- 50 g tłuszczu
- Rozgrzać patelnię, roztopić masło.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić.
Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki, dodać na patelnię, posolić i podsmażyć do odparowania wody. Pod koniec posypać czarnym pieprzem i natką pietruszki. - Polędwiczki z indyka umyć, oczyścić, osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięs (z obu stron). Równomiernie natrzeć przyprawy.
Naczynie żaroodporne przykryć szczelnie folią aluminiową.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec 20 minut (w opcji góra-dół) + następne 10 minut (w opcji termoobieg).
Wyciągnąć naczynie, ściągnąć folię. Na polędwiczki ułożyć podsmażone pieczarki i plastry sera żółtego. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze bez folii przez około 7 minut (termoobieg). - W międzyczasie obrać ziemniaki i gotować w osolonej wodzie, pod przykryciem, przez ok. 25 minut (do miękkości).
Ziemniaki odcedzić, dodać masło i rozgnieść tłuczkiem.
Na talerzu posypać pokrojonym szczypiorkiem. - Podawać z kiszonymi ogórkami.