Pierniczki Lebkuchen
Jedna porcja ma:
15
porcji
Ciasto
- 865 kcal
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- -
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- -
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 494 kcal
- 85 g migdałów w płatkach
- 909 kcal
- 285 g miodu spadziowego
- 634 kcal
- 85 g masła
- 181 kcal
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 57 kcal
- 20 g kandyzowanej skórki cytrynowej
Lukier
- 640 kcal
- 160 g cukru pudru
- -
- 4 łyżki wrzącej wody
Cały przepis ma:
- 3785 kcal
- 639 g węgli
- 47 g białka
- 116 g tłuszczu
- Składniki na 30 sztuk po ok. 26 g
Blanszowane migdały wsypać do pojemnika od blendera i zmielić je na mąkę.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i zmielone migdały. - Do garnuszka z grubym dnem odmierzyć miód i masło. Następnie, mieszając, podgrzać na niewielkim ogniu do roztopienia masła.
Przestudzić, masa powinna pozostać lekko ciepła. - Do suchych składników wlać letnią masę, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące, dlatego należy je przykryć folią i odłożyć w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia, wówczas zgęstnieje.
- Dłonie zwilżyć zimną wodą, formować z ciasta kulki po ok. 26 g i układać je w dużych odległościach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (pierniczki bardzo wyrosną).
Łyżkę zwilżać zimną wodą i lekko spłaszczyć nią każdą kulkę. - Piec w temperaturze 180°C przez 12 minut (nie wydłużać czasu pieczenia, ponieważ pierniczki zrobią się twarde i zaczną się od spodu zbyt mocno przypiekać).
Pierniczki po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie, dlatego, po wyjęciu blaszki, należy odczekać 2 minuty i dopiero wtedy przenieść je razem z papierem do wystudzenia. - Przygotować lukier: cukier puder wsypać do miseczki i dodawać po łyżce wrzącą wodę, mieszając i rozcierając lukier. Powinien być lejący, niezbyt gęsty.
Zanurzać w nim wierzch każdego pierniczka i odkładać do całkowitego zastygnięcia lukru.
Lebkuchen będą miękkie już następnego dnia.