Piernik
Jedna porcja ma:
20
porcji
Ciasto
- 1117 kcal
- 1 szklanka miodu spadziowego
- 1805 kcal
- 250 g margaryny
- 880 kcal
- 1 szklanka cukru
- 389 kcal
- 5 szt. jaj (L)
- 510 kcal
- 270 g śmietany 18%
- 956 kcal
- 270 g mąki krupczatki
- 796 kcal
- 230 g mąki pszennej typ 450
- -
- 20 g przyprawy do piernika
- -
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 61 kcal
- 2 łyżki ciemnego kakao
- -
- 1 szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 156 kcal
- 3 łyżki cukru
- 61 kcal
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 903 kcal
- 125 g margaryny
Cały przepis ma:
- 7715 kcal
- 920 g węgli
- 114 g białka
- 391 g tłuszczu
- Miód, margarynę i cukier podgrzać, roztopić i ostudzić.
- Do masy dołożyć żółtka (białka wbić do osobnej miski), śmietanę oraz mąki wymieszane wcześniej z przyprawą do piernika, sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką.
- Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy.
- Masę przelać do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 30x12 cm.
Piec w temp. 180°C (opcja góra-dół) przez 60 minut. - Polewa czekoladowa:
Jajko (całe) zmiksować z cukrem na puch, dodać kakao i połączyć.
W międzyczasie rozpuścić margarynę, doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z palnika i od razu wlewać ją (wrzącą) cienkim strużkiem do masy jajecznej, cały czas miksując do wyczerpania składnika. Polewa będzie lśniąca. Od razu dekorować nią przestudzone ciasto.