Pierogi ruskie

Jedna porcja ma:

Kalorie 481kcal
Węglowodany 66 g węgli
Białko 18 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu
15 porcji

Farsz

924 kcal
1200 g ugotowanych ziemniaków
-
1 szczypta soli
32 kcal
1 szt. cebuli
716 kcal
150 g wędzonego boczku
403 kcal
350 g twarogu półtłustego
589 kcal
270 g sera sałatkowo-kanapkowego tłustego Favita
254 kcal
100 g bryndzy sądeckiej
-
przyprawa warzywna vegeta natur
-
pieprz czarny mielony
-
imbir (mielony)

Ciasto

3460 kcal
1000 g mąki pszennej typ 450
188 kcal
3 szt. żółtek (rozmiar L)
147 kcal
1 łyżka masła
-
500 g wrzącej wody
-
50 g ciepłej wody

Dodatkowo do podsypania

-
mąka pszenna typ 450

Omasta do pierogów

477 kcal
100 g wędzonego boczku
32 kcal
1 szt. cebuli

Do zagotowania

-
woda
-
sól

Cały przepis ma:

  • 7220 kcal
  • 988 g węgli
  • 271 g białka
  • 246 g tłuszczu
  1. Ilość: ok. 150 pierogów

    Farsz:
    Obrać ok. 1,2 kg surowych ziemniaków, umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (tak, aby przykryć ziemniaki), dodać sól, zamieszać i zagotować. Gotować przez ok. 30-35 minut, sprawdzić widelcem czy są miękkie. Odcedzić.

    W międzyczasie, na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, następnie dodać cebulę i zrumienić.

    Do gorących, odcedzonych ziemniaków dodać podsmażony boczek z cebulą i od razu roztłuc całość dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.

    Ziemniaki całkowicie ostudzić.

    Do zimnych ziemniaków należy dodać rozkruszony ser biały, ser fetę i bryndzę. Całość wymieszać, doprawić vegetą, pieprzem i szczyptą imbiru. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
  2. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić dołek, wbić żółtka, wymieszać je lekko z mąką (nie niszcząc dołka), dodać dużą, kopiastą łyżkę masła i wlać wrzącą wodę, mieszając ją energicznie z mąką, żółtkami i masłem (w ten sposób należy zaparzyć żółtka). Łącząc wszystkie składniki, dodać jeszcze ciepłą wodę. Zagnieść gładkie ciasto.

    Z ciasta należy odcinać mniejsze części i cienko je rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką. W tym czasie pozostałe ciasto można przykryć folią, aby nie wysychało. Kółka wycinać szklanką (brzegi szklanki można zanurzać w mące, wówczas nie będą kleiły się do ciasta), na środek nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi układać na drewnianych deskach podsypanych mąką.
  3. Gotowanie:
    W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać pierogi partiami (po ok. 15-20 sztuk). Delikatnie je zamieszać, tak żeby nie przykleiły się do dna. Po ponownym zagotowaniu wody należy zmniejszyć ogień na średni i gotować pierogi przez około 2-3 minuty licząc od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Czas gotowania zależy od grubości ciasta.

    Pierogi wyciągać łyżką cedzakową.
  4. Boczek przeznaczony do omasty podsmażyć, dodać cebulę i ją zrumienić. Pierogi posmarować omastą.

    Pierogi przed podaniem można również podsmażyć na patelni.
  • Pierogi ruskie
  • dodatkowy obraz dla Pierogi ruskie
  • dodatkowy obraz dla Pierogi ruskie
  • dodatkowy obraz dla Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Jedna porcja ma:

Kalorie 481kcal
Węglowodany 66 g węgli
Białko 18 g białka
Tłuszcze 16 g tłuszczu