Pizza na cienkim cieście z salami
Jedna porcja ma:
1008kcal
96 g węgli
55 g białka
44 g tłuszczu
2
porcje
Składniki
- 853 kcal
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 18 kcal
- 15 g świeżych drożdży babuni
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- -
- 150 g wody
- -
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 82 kcal
- 1 łyżka oliwy o smaku czosnku i chilli
- 16 kcal
- 50 g passaty
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- oregano (otarte)
- -
- bazylia (otarta)
- 12 kcal
- 70 g pieczarek
- 617 kcal
- 180 g sera żółtego radamer
- 94 kcal
- 60 g mozzarelli light
- 304 kcal
- 86 g salami lekkiego
Cały przepis ma:
- 2017 kcal
- 192 g węgli
- 110 g białka
- 89 g tłuszczu
- Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 2 cienkich pizz na tacy o średnicy ok. 28 cm.
Do miski wrzucić drożdże, dodać płaską łyżeczkę cukru, dolać 60 ml ciepłej wody i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać 50 g mąki (ok. 3 łyżki) i ponownie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. - Do rozczynu dodać resztę (200 g) przesianej mąki, sól oraz resztę ciepłej wody. Należy wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni (ok. 10 minut), dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez ok. 5 min. Na koniec posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
- Passatę należy podgrzać na wolnym ogniu, aby nieco zgęstniała (ciągle mieszając), można doprawić ją solą, pieprzem, oregano i bazylią według uznania. (Uwaga: Passatę można zastąpić przecierem pomidorowym lub ketchupem)
- Surowe pieczarki należy pokroić w plastry, mozzarellę i ser żółty Radamer zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
- Ciasto należy podzielić na 2 części i cienko rozwałkować/rozciągnąć, podsypując je dodatkową mąką.
- Ciasto (1 część) rozłożyć na tacy do pizzy lub papierze do pieczenia, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie należy nagrzać piekarnik do temperatury 240ºC, z włączonym termoobiegiem. W piekarniku należy nagrzewać blachę do pieczenia.
- Ciasto należy posmarować cienką warstwą passaty (25 g), wyłożyć część sera żółtego (50 g), następnie pieczarki (35 g), salami (43 g), drugą część sera żółtego (40 g) i mozzarellę (30 g).
- Pizzę (na tacy lub papierze do pieczenia) włożyć na gorącą blachę. Piec przez ok. 9 min.
- W ten sam sposób przygotować drugą część ciasta.