Pizza orkiszowa pieczona na kamieniu
Jedna porcja ma:
4
porcje
Ciasto
- 1710 kcal
- 500 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
- -
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 23 kcal
- 7 g drożdży suszonych
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- -
- 325 g wody
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
Do podsypania
- -
- jasna mąka orkiszowa typ 630
- -
- semolina drobnoziarnista
Składniki
- 64 kcal
- 200 g passaty
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- czosnek niedźwiedzi cięty
- -
- bazylia (otarta)
- -
- oregano (otarte)
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 13 kcal
- 0,5 szt. papryki zielonej
- 834 kcal
- 300 g sera żółtego mozzarella
- 24 kcal
- 140 g pieczarek
- 571 kcal
- 170 g kiełbasy salami
- 64 kcal
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 152 kcal
- 150 g filetu z piersi indyka
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- -
- papryka ostra mielona
- -
- przyprawa do kurczaka po węgiersku
Cały przepis ma:
- 3778 kcal
- 374 g węgli
- 229 g białka
- 147 g tłuszczu
- W dużej misce wymieszać mąkę i sól.
W miseczce wymieszać drożdże z letnią wodą i cukrem, do rozpuszczenia. Odstawić na 5 minut.
Następnie zrobić wgłębienie w mące i stopniowo wlewać do niego wodę z drożdżami, delikatnie mieszając składniki widelcem, aż do uzyskania konsystencji ciasta.
Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, dodać oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto jeszcze przez kolejnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie.
Ciasto oprószyć mąką, przykryć papierowym ręcznikiem lub folią aluminiową i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto krótko zagnieść/odpowietrzyć, podzielić na 4 równe części, uformować z nich kule i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i semoliną. Odczekać kilka minut, aby ciasto zrobiło się delikatne i elastyczne.
Każdą część ciasta delikatnie rozciągnąć na kształt koła o średnicy 30 cm. Ułożyć na stolnicy lub drewnianych łopatkach do pizzy podsypanych semoliną, przykryć papierowym ręcznikiem. Odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik razem z kamieniem do 240°C (termoobieg) - powinien nagrzewać się przez ok. 20-30 minut.
Ciasto przenieść na drewnianą łopatkę do pizzy podsypaną semoliną, równomiernie rozprowadzić na nim passatę (pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu), nałożyć większą część sera, następnie cebulę, salami, kawałki usmażonego wcześniej indyka, pieczarki, paprykę, kukurydzę i pozostałą część sera.
Pizzę zsunąć na gorący kamień do pizzy i piec przez ok. 6,5 - 7 minut.
W ten sam sposób przygotować pizzę z pozostałych części ciasta. - Przygotowanie składników
Passatę należy podgrzać w niewielkim garnku, na małym ogniu, tak aby trochę zgęstniała. Doprawić szczyptą cukru, solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę pokroić w paseczki.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
Indyka pokroić w dosyć cienkie kawałki, doprawić ostrą papryką, przyprawami i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.