Podwójnie czekoladowe muffinki
Jedna porcja ma:
8
porcji
Składniki
- 600 kcal
- 150 g cukru trzcinowego drobnego, nierafinowanego
- 603 kcal
- 67 g oleju rzepakowego
- 182 kcal
- 6 łyżek ciemnego kakao
- -
- 10 łyżek wody
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 26 kcal
- 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
- 796 kcal
- 230 g mąki pszennej typ 450
- 10 kcal
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- -
- 0,3 łyżeczki soli himalajskiej
- 237 kcal
- 173 g śmietany 12%
- 795 kcal
- 150 g czekolady mlecznej
Na wierzch
- 265 kcal
- 50 g czekolady mlecznej
Cały przepis ma:
- 3669 kcal
- 455 g węgli
- 70 g białka
- 168 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół). Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (8 dużych muffinów Jumbo lub 12 sztuk średniej wielkości).
- W dużej misce połączyć cukier z olejem. Miksować na wysokich obrotach przez 2 minuty.
- Do małej miski odmierzyć kakao, dodać gorącą wodę i wymieszać do połączenia.
- Rozpuszczone kakao dodać do miski z cukrem i olejem. Miksować przez 1 minutę. Następnie dodać jajka, zmiksować do połączenia. Dodać ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować do połączenia.
- W osobnej misce należy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Do masy czekoladowej należy dodać część suchych składników, wymieszać z grubsza trzepaczką, dodać kwaśną śmietanę (lub jogurt grecki), ponownie wymieszać i dodać resztę suchych składników. Całość krótko zmiksować na jednolitą masę.
- Do masy dodać 150 g pokrojonej w kostkę czekolady i wmieszać ją za pomocą szpatułki.
- Masę przełożyć do papilotek za pomocą np. gałki do lodów. Papilotka pomieści ok. 3,5 łyżki masy.
- Pozostałą czekoladę pokroić w kostkę i posypać nią wierzch każdej muffinki, delikatnie wciskając ją częściowo do ciasta.
- Piec przez 7 minut w temperaturze 200°C (góra-dół), następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec przez kolejne 15 minut.
Pęknięcia w muffinkach powinny wyglądać na lekko wilgotne, a boki powinny być sztywne. Muffinki wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 5 minut, następnie przełożyć je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Muffiny są wilgotne i mocno czekoladowe.