Rogaliki krucho-drożdżowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 412kcal
Węglowodany 50 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu
12 porcji

Składniki na ciasto

60 kcal
50 g świeżych drożdży babuni
20 kcal
1 łyżeczka cukru
144 kcal
3 łyżki śmietany 18%
1730 kcal
500 g mąki pszennej typ 450
-
1 szczypta soli
1865 kcal
250 g masła
156 kcal
2 szt. jaj (L)

Składniki na nadzienie

506 kcal
200 g marmolady wieloowocowej twardej
390 kcal
200 g marmolady różanej twardej

Składniki do smarowania

78 kcal
1 szt. jaj (L)
-
1 łyżeczka wody

Cały przepis ma:

  • 4949 kcal
  • 602 g węgli
  • 87 g białka
  • 243 g tłuszczu
  1. Z podanej ilości składników wychodzi 48 rogalików.

    W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem i 3 dużymi łyżkami śmietany (drożdże i śmietana powinny być chłodne, wyjęte z lodówki).
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wysiekać z masłem. Dodać jaja i drożdże. Wyrobić ciasto, do połączenia składników.
  3. Ciasto podzielić na 6 równych części, pozostawić je na stolnicy.
  4. W miseczce wymieszać marmolady.
  5. Każdy kawałek wałkować w kształcie koła, podsypując lekko mąką, podzielić na 8 trójkątów, następnie nadziewać i zwijać rogaliki, zaczynając od zewnętrznej krawędzi.
    Z cienko rozwałkowanego ciasta rogaliki wyjdą bardziej kruche.
  6. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować jajkiem rozbełtanym z zimną wodą.
  7. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut na złoty kolor.

    Wystudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem.
  • Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 412kcal
Węglowodany 50 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 20 g tłuszczu