Rogaliki krucho-drożdżowe
Jedna porcja ma:
12
porcji
Składniki na ciasto
- 60 kcal
- 50 g świeżych drożdży babuni
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- 144 kcal
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1730 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 450
- -
- 1 szczypta soli
- 1865 kcal
- 250 g masła
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
Składniki na nadzienie
- 506 kcal
- 200 g marmolady wieloowocowej twardej
- 390 kcal
- 200 g marmolady różanej twardej
Składniki do smarowania
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- -
- 1 łyżeczka wody
Cały przepis ma:
- 4949 kcal
- 602 g węgli
- 87 g białka
- 243 g tłuszczu
- Z podanej ilości składników wychodzi 48 rogalików.
W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem i 3 dużymi łyżkami śmietany (drożdże i śmietana powinny być chłodne, wyjęte z lodówki). - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, wysiekać z masłem. Dodać jaja i drożdże. Wyrobić ciasto, do połączenia składników.
- Ciasto podzielić na 6 równych części, pozostawić je na stolnicy.
- W miseczce wymieszać marmolady.
- Każdy kawałek wałkować w kształcie koła, podsypując lekko mąką, podzielić na 8 trójkątów, następnie nadziewać i zwijać rogaliki, zaczynając od zewnętrznej krawędzi.
Z cienko rozwałkowanego ciasta rogaliki wyjdą bardziej kruche. - Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować jajkiem rozbełtanym z zimną wodą.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut na złoty kolor.
Wystudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem.