Smażone filety z łososia
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 744 kcal
- 370 g filetów z łososia
- -
- sok z 1/2 cytryny
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- koperek
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Dodatki
- 375 kcal
- 250 g frytek prostych do piekarnika Original
- 8 kcal
- 6 szt. liści sałaty karbowanej
- 49 kcal
- 2 łyżki śmietany 12%
- -
- sok z cytryny
- 10 kcal
- 0,5 łyżeczki cukru
Cały przepis ma:
- 1186 kcal
- 67 g węgli
- 82 g białka
- 65 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 220°C. Frytki wsypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut.
- Filety z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem i koperkiem (suszonym lub świeżym).
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Smażyć łososia najpierw skórą do dołu przez ok. 4 minuty, następnie z drugiej strony przez kolejne 3-4 minuty, aż się zrumieni. - Liście sałaty umyć, osuszyć. Rozerwać na mniejsze kawałki.
Śmietanę wymieszać w miseczce z 5 kroplami soku z cytryny i cukrem. Polać sałatę.