Solony karmel
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 400 kcal
- 100 g cukru białego
- 377 kcal
- 50 g masła łaciate
- 204 kcal
- 70 g śmietanki 30%
- -
- 0,7 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
Cały przepis ma:
- 981 kcal
- 103 g węgli
- 2 g białka
- 63 g tłuszczu
- Przygotować i odmierzyć wszystkie składniki, tak aby były pod ręką.
- W średnim garnku z grubym dnem umieścić równomiernie cukier. Podgrzewać na średnim ogniu bez mieszania do czasu, aż cukier się rozpuści i zacznie brązowieć. Kiedy zaczyna się karmelizować, należy wstrząsnąć garnek od czasu do czasu, tak aby cukier topił się równomiernie - nie mieszać. Należy być bardzo ostrożnym, aby nie spalić cukru!
- Gdy cukier całkowicie się rozpuści, nadal go gotować, aż do momentu gdy karmel będzie bardzo płynny i miał ciemno złoty kolor - im ciemniejszy kolor, tym karmel będzie bardziej gorzki, dzięki czemu można dostosować czas gotowania do własnego gustu. Jeśli pojawią się kosmyki dymu, oznacza to, że karmel za chwilę się spali.
- Zdjąć z ognia i dodać masło - mieszać energicznie trzepaczką do połączenia, upewniając się, że całe masło się roztopiło i zostało włączone do karmelu.
- Dodać śmietankę i ponownie podgrzewać karmel na średnim ogniu, stale mieszając, aż karmel będzie miał konsystencję syropu. Odstawić do ostygnięcia. Gdy karmel ostygnie na tyle, że będzie go można spróbować, dodać sól morską do smaku, tak żeby zrównoważyć słodycz i słony smak (np. około 2/3 łyżeczki).