Szarlotka
Jedna porcja ma:
12
porcji
Ciasto kruche
- 2076 kcal
- 600 g mąki pszennej typ 450
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 600 kcal
- 150 g cukru pudru
- 1838 kcal
- 250 g masła
- 188 kcal
- 3 szt. żółtek (rozmiar L)
- 48 kcal
- 1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo
- 14 kcal
- 0,5 łyżki bułki tartej
Mus jabłkowy
- 74 kcal
- 1 łyżeczka masła
- 480 kcal
- 1000 g jabłek
- -
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Ubite białka
- 53 kcal
- 3 szt. białek (rozmiar L)
- -
- 1 szczypta soli
- 104 kcal
- 2 łyżki cukru
Do posypania
- -
- cukier puder
Cały przepis ma:
- 5479 kcal
- 745 g węgli
- 91 g białka
- 244 g tłuszczu
- Składniki na formę o wymiarach 24 x 28 cm.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier puder. - Dodać zimne masło pokrojone na kawałki i posiekać siekaczem do ciasta kruchego (lub ostrym nożem) do uzyskania kruszonki.
- Dodać żółtka, dużą łyżkę śmietany i krótko zagnieść do połączenia składników.
Ciasto uformować w walec, miskę przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki. - 1 kg obranych jabłek pokroić na plasterki (w zależności od preferencji, można dodać więcej jabłek).
W garnku z grubym dnem rozgrzać małą łyżeczkę masła, dodać jabłka i podsmażać pod przykryciem przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Jabłka powinny zmięknąć i zacząć się lekko rozpadać.
Pod koniec dodać cynamon i wymieszać. - Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 165°C (termoobieg). - Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować większą część ciasta i przełożyć do formy.
Ciasto ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika i podpiec przez 10 minut. - W międzyczasie ubić białka ze szczyptą soli.
Dodać cukier i miksować do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. - Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, od razu można posypać go bułką tartą, wyłożyć na niego ciepłe jabłka, ubitą pianę i na wierzch zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (ciasto równomiernie rozprowadzić widelcem).
- Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut na złoty kolor.
- Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.