Tort z galaretką z malinami i masą kajmakową
Jedna porcja ma:
24
porcje
Jasny biszkopt
- 311 kcal
- 4 szt. jaj (L)
- -
- 1 szczypta soli
- 440 kcal
- 0,5 szklanki cukru białego drobnego
- 32 kcal
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 415 kcal
- 0,8 szklanki mąki pszennej typ 450
- 113 kcal
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Galaretka z malinami
- 116 kcal
- 400 g malin
- 120 kcal
- 3 szt. galaretki o smaku malinowym
- -
- 3,5 szklanki wody
Ciemny biszkopt
- 234 kcal
- 3 szt. jaj (L)
- -
- 1 szczypta soli
- 440 kcal
- 0,5 szklanki cukru białego
- 2 kcal
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 208 kcal
- 60 g mąki pszennej typ 450
- 30 kcal
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
Masa kajmakowa
- 1970 kcal
- 500 g mascarpone
- 759 kcal
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 730 kcal
- 250 g masy kajmakowej o smaku waniliowym
- 8 kcal
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 62 kcal
- 2 łyżki żelatyny deserowej
- -
- 4 łyżki wody
Dekoracja
- 1016 kcal
- 280 g rurek waflowych suchych
- 486 kcal
- 100 g czekoladowych kulek m&m's
- 354 kcal
- 70 g czekoladowych kulek maltesers
- 339 kcal
- 70 g ozdób czekoladowych Cake Angels
Nasączenie
- -
- 1 szt. herbaty owocowej Forest Fruits
- -
- 0,5 szklanki wody
Cały przepis ma:
- 8186 kcal
- 1021 g węgli
- 154 g białka
- 396 g tłuszczu
- Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Jasny biszkopt
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
W misce połączyć mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać.
W drugiej misce należy ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodać mąki i delikatnie wymieszać całość na najniższych obrotach miksera.
Masę przelać do tortownicy, wyrównać wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 35 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić je (w formie) na podłogę z wysokości około 30-40 cm - dzięki temu biszkopt nie opadnie. Biszkopt całkowicie wystudzić i dopiero wtedy przekroić go na 2 blaty. - Galaretka z malinami
3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, odłożyć w chłodne miejsce lub do lodówki, aby galaretka lekko zgęstniała. Maliny należy ułożyć ciasno obok siebie na biszkopcie i zalać je tężejącą galaretką.
Jeśli galaretka za bardzo zgęstniała, można rozpuścić dodatkowo 1/3 galaretki w 70 ml wrzącej wody i połączyć ją z poprzednią.
Jeśli używamy mrożonych malin, nie rozmrażamy ich wcześniej. Można dodać je od razu do gorącej galaretki i delikatnie pomieszać, a po lekkim zgęstnieniu galaretki wylać całość na biszkopt. - Ciemny biszkopt
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać kakao i lekko wymieszać.
Wyłożyć papier do pieczenia na dno formy, wylać ciasto.
Piec w temperaturze 175°C (góra-dół) przez ok. 32 minuty.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić je (w formie) na podłogę z wysokości około 30-40 cm - dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić w temperaturze pokojowej. - Masa kajmakowa
Ubić lekko śmietankę kremówkę (powinna być mocno schłodzona) - uwaga, aby jej nie przebić. W misce zmiksować krótko serek mascarpone z masą kajmakową, dodać ubitą śmietankę i delikatnie miksować całość na puszystą masę. Na koniec dodać chłodną żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dobrze wymieszać.
Jeśli używamy zwykłej żelatyny wieprzowej, należy zalać ją zimną wodą i podgrzewać w garnuszku na najmniejszym ogniu, mieszając do rozpuszczenia. Przestudzić. - Nasączenie
Torebkę herbaty zaparzyć w 1/2 szklanki wody. - Warstwy
• 1/2 jasnego biszkoptu
• galaretka z malinami
• ciemny biszkopt
• nasączenie
• większa część kremu waniliowego
• 1/2 jasnego biszkoptu
• nasączenie
• pozostała część kremu na wierz i boki
• ozdoby z rurek lub czekoladowych patyczków, lentilków, kulek maltesers, czekoladowych kropelek, dekoracyjnej posypki