Włoska pizza pieczona na kamieniu
Jedna porcja ma:
4
porcje
Ciasto
- 1765 kcal
- 500 g mąki typ "00"
- -
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 23 kcal
- 7 g drożdży suszonych
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- -
- 325 g wody
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
Do podsypania
- 106 kcal
- 2 łyżki semoliny drobnoziarnistej
Składniki
- 64 kcal
- 200 g passaty
- -
- cukier
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- czosnek niedźwiedzi cięty
- -
- bazylia (otarta)
- -
- oregano (otarte)
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 32 kcal
- 0,5 szt. papryki czerwonej
- 1050 kcal
- 300 g sera żółtego gouda w kostce
- 24 kcal
- 140 g pieczarek
- 571 kcal
- 170 g kiełbasy salami
- 64 kcal
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
Cały przepis ma:
- 3931 kcal
- 451 g węgli
- 185 g białka
- 154 g tłuszczu
- W dużej misce wymieszać mąkę i sól.
W miseczce wymieszać drożdże z letnią wodą i cukrem, do rozpuszczenia. Następnie dodać je stopniowo do mąki, dobrze mieszając, aż do uzyskania konsystencji ciasta.
Uformować ciasto w kulę, a następnie przykryć ściereczką i pozostawić na 5 minut, żeby odpoczęło.
Wyrabiać ciasto przez 8 do 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez kilka minut.
Ciasto podzielić na 4 równe części (po ok. 210 g każda), uformować z nich kule i wyłożyć na stolnicę podsypaną semoliną (w przypadku braku semoliny, można użyć nieco bułki tartej).
Ciasto z wierzchu oprószyć mąką, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny, aż podwoi objętość.
Nagrzać piekarnik razem z kamieniem do 240°C (termoobieg) - powinien nagrzewać się przez ok. 20-30 minut.
Na stolnicy podsypanej mąką i semoliną, krótko zagnieść jedną część ciasta i rozciągnąć ją na kształt koła o średnicy 35-40 cm. Ciasto powinno być mniej więcej grubości naleśnika, brzegi należy pozostawić nieco grubsze.
Ciasto przenieść na drewnianą łopatkę do pizzy posypaną semoliną, równomiernie rozprowadzić na nim passatę (pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu), nałożyć większą część sera, następnie salami, pieczarki, cebulę, paprykę, kukurydzę i pozostałą część sera.
Pizzę zsunąć na gorący kamień do pizzy i piec przez ok. 6,5 - 7 min.
W ten sam sposób przygotować pizzę z pozostałych części ciasta. - Przygotowanie składników
Passatę należy podgrzać w niewielkim garnku, na małym ogniu, tak aby trochę zgęstniała. Doprawić szczyptą cukru, solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę pokroić w paseczki.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.