Włoska pizza pieczona na kamieniu

Jedna porcja ma:

Kalorie 983kcal
Węglowodany 113 g węgli
Białko 46 g białka
Tłuszcze 39 g tłuszczu
4 porcje

Ciasto

1765 kcal
500 g mąki typ "00"
-
2 łyżeczki soli himalajskiej
23 kcal
7 g drożdży suszonych
20 kcal
1 łyżeczka cukru
-
325 g wody
180 kcal
2 łyżki oliwy

Do podsypania

106 kcal
2 łyżki semoliny drobnoziarnistej

Składniki

64 kcal
200 g passaty
-
cukier
-
sól
-
pieprz czarny mielony
-
czosnek niedźwiedzi cięty
-
bazylia (otarta)
-
oregano (otarte)
32 kcal
1 szt. cebuli
32 kcal
0,5 szt. papryki czerwonej
1050 kcal
300 g sera żółtego gouda w kostce
24 kcal
140 g pieczarek
571 kcal
170 g kiełbasy salami
64 kcal
4 łyżki kukurydzy konserwowej

Cały przepis ma:

  • 3931 kcal
  • 451 g węgli
  • 185 g białka
  • 154 g tłuszczu
  1. W dużej misce wymieszać mąkę i sól.

    W miseczce wymieszać drożdże z letnią wodą i cukrem, do rozpuszczenia. Następnie dodać je stopniowo do mąki, dobrze mieszając, aż do uzyskania konsystencji ciasta.

    Uformować ciasto w kulę, a następnie przykryć ściereczką i pozostawić na 5 minut, żeby odpoczęło.

    Wyrabiać ciasto przez 8 do 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, dodać oliwę i wyrabiać jeszcze przez kilka minut.

    Ciasto podzielić na 4 równe części (po ok. 210 g każda), uformować z nich kule i wyłożyć na stolnicę podsypaną semoliną (w przypadku braku semoliny, można użyć nieco bułki tartej).
    Ciasto z wierzchu oprószyć mąką, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny, aż podwoi objętość.

    Nagrzać piekarnik razem z kamieniem do 240°C (termoobieg) - powinien nagrzewać się przez ok. 20-30 minut.

    Na stolnicy podsypanej mąką i semoliną, krótko zagnieść jedną część ciasta i rozciągnąć ją na kształt koła o średnicy 35-40 cm. Ciasto powinno być mniej więcej grubości naleśnika, brzegi należy pozostawić nieco grubsze.

    Ciasto przenieść na drewnianą łopatkę do pizzy posypaną semoliną, równomiernie rozprowadzić na nim passatę (pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu), nałożyć większą część sera, następnie salami, pieczarki, cebulę, paprykę, kukurydzę i pozostałą część sera.

    Pizzę zsunąć na gorący kamień do pizzy i piec przez ok. 6,5 - 7 min.

    W ten sam sposób przygotować pizzę z pozostałych części ciasta.
  2. Przygotowanie składników
    Passatę należy podgrzać w niewielkim garnku, na małym ogniu, tak aby trochę zgęstniała. Doprawić szczyptą cukru, solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano.
    Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę pokroić w paseczki.
    Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach.
  • Włoska pizza pieczona na kamieniu

Włoska pizza pieczona na kamieniu

Jedna porcja ma:

Kalorie 983kcal
Węglowodany 113 g węgli
Białko 46 g białka
Tłuszcze 39 g tłuszczu