Wytrawne ciasto czekoladowe z musem Baileys
Jedna porcja ma:
20
porcji
Biszkopt czekoladowy
- 827 kcal
- 150 g czekolady gorzkiej 70%
- 467 kcal
- 6 szt. jaj (L)
- 320 kcal
- 80 g cukru pudru
- 78 kcal
- 25 g ciemnego kakao
- 75 kcal
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -
- 1 łyżka wody
- -
- 1 szczypta soli himalajskiej
Mus czekoladowy
- 2150 kcal
- 625 g śmietanki tortowej UHT 36%
- 2204 kcal
- 400 g czekolady gorzkiej 70%
- 320 kcal
- 80 g cukru pudru
- 630 kcal
- 180 g likieru Baileys
Do oprószenia
- 16 kcal
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
Cały przepis ma:
- 7086 kcal
- 467 g węgli
- 122 g białka
- 511 g tłuszczu
- Forma okrągła o średnicy 22 cm.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Biszkopt czekoladowy
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładamy ani nie smarujemy).
Czekoladę przeznaczoną na biszkopt rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie przestudzić.
Przygotować dwie miski. Żółtka oddzielić od białek (białka odstawić na bok, będą później ubijane). Do miski z żółtkami dodać cukier puder i utrzeć całość na puszystą masę. Dodać kakao, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Do masy stopniowo dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę i łyżkę letniej wody. Delikatnie wymieszać (można bardzo krótko zmiksować).
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodać je do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przelać do tortownicy. Piec około 30 minut lub nieco dłużej (do suchego patyczka), w temperaturze 180°C (opcja góra-dół). - Mus czekoladowy
Mus w formie płynnej najlepiej przygotować na kilka godzin przed pieczeniem biszkoptu, a ubić go dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - najlepiej jest umieścić połamaną czekoladę w szklanej misce nad garnkiem z wodą, tak aby woda nie dotykała dna miski. Po rozpuszczeniu, stopniowo dodawać śmietankę i stale mieszać do połączenia. Ściągnąć miskę z kąpieli wodnej, wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Do schłodzonego musu dodać cukier puder, połączyć z likierem i ubijać całość do momentu, aż powstanie lekki, puszysty krem. Wyłożyć go na upieczony i wystudzony biszkopt (warstwa kremu powinna być tak wysoka jak biszkopt). Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Gotowe ciasto posypać kakao, delikatnie oddzielić brzegi ciasta od tortownicy.