Wytrawne ciasto czekoladowe z musem Baileys

Jedna porcja ma:

Kalorie 354kcal
Węglowodany 23 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu
20 porcji

Biszkopt czekoladowy

827 kcal
150 g czekolady gorzkiej 70%
467 kcal
6 szt. jaj (L)
320 kcal
80 g cukru pudru
78 kcal
25 g ciemnego kakao
75 kcal
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka wody
-
1 szczypta soli himalajskiej

Mus czekoladowy

2150 kcal
625 g śmietanki tortowej UHT 36%
2204 kcal
400 g czekolady gorzkiej 70%
320 kcal
80 g cukru pudru
630 kcal
180 g likieru Baileys

Do oprószenia

16 kcal
1 łyżeczka ciemnego kakao

Cały przepis ma:

  • 7086 kcal
  • 467 g węgli
  • 122 g białka
  • 511 g tłuszczu
  1. Forma okrągła o średnicy 22 cm.
    Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
     
    Biszkopt czekoladowy
    Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładamy ani nie smarujemy).
    Czekoladę przeznaczoną na biszkopt rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie przestudzić.
    Przygotować dwie miski. Żółtka oddzielić od białek (białka odstawić na bok, będą później ubijane). Do miski z żółtkami dodać cukier puder i utrzeć całość na puszystą masę. Dodać kakao, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
    Do masy stopniowo dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę i łyżkę letniej wody. Delikatnie wymieszać (można bardzo krótko zmiksować).
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodać je do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Masę przelać do tortownicy. Piec około 30 minut lub nieco dłużej (do suchego patyczka), w temperaturze 180°C (opcja góra-dół).
  2. Mus czekoladowy
    Mus w formie płynnej najlepiej przygotować na kilka godzin przed pieczeniem biszkoptu, a ubić go dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkoptu.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - najlepiej jest umieścić połamaną czekoladę w szklanej misce nad garnkiem z wodą, tak aby woda nie dotykała dna miski. Po rozpuszczeniu, stopniowo dodawać śmietankę i stale mieszać do połączenia. Ściągnąć miskę z kąpieli wodnej, wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Do schłodzonego musu dodać cukier puder, połączyć z likierem i ubijać całość do momentu, aż powstanie lekki, puszysty krem. Wyłożyć go na upieczony i wystudzony biszkopt (warstwa kremu powinna być tak wysoka jak biszkopt). Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

    Gotowe ciasto posypać kakao, delikatnie oddzielić brzegi ciasta od tortownicy.
  • Wytrawne ciasto czekoladowe z musem Baileys
  • dodatkowy obraz dla Wytrawne ciasto czekoladowe z musem Baileys
  • dodatkowy obraz dla Wytrawne ciasto czekoladowe z musem Baileys
  • dodatkowy obraz dla Wytrawne ciasto czekoladowe z musem Baileys
  • dodatkowy obraz dla Wytrawne ciasto czekoladowe z musem Baileys

Wytrawne ciasto czekoladowe z musem Baileys

Jedna porcja ma:

Kalorie 354kcal
Węglowodany 23 g węgli
Białko 6 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu