Zapiekane papryki z wołowiną po meksykańsku

Jedna porcja ma:

Kalorie 611kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 48 g białka
Tłuszcze 28 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

129 kcal
2 szt. papryki czerwonej
67 kcal
2 szt. papryki żółtej
864 kcal
600 g gulaszu wołowego
32 kcal
1 szt. cebuli
90 kcal
1 łyżka oliwy
15 kcal
2 ząbki czosnku
270 kcal
50 g boczku
229 kcal
50 g bekonu
16 kcal
2 szt. papryki chili
43 kcal
20 g suszonych pomidorów
-
1 szczypta soli himalajskiej
-
1 szczypta pieprzu
-
1 łyżeczka oregano (otartego)
2 kcal
0,5 łyżeczki chili mielonego
3 kcal
0,5 łyżeczki suszonych papryczek chili, otartych z pestkami
6 kcal
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
80 kcal
1 szt. pomidorów krojonych bez skórki, w soku pomidorowym
8 kcal
1 łyżka sosu sojowego
10 kcal
0,5 łyżeczki cukru
460 kcal
1 szt. meksykańskiego chili con carne
123 kcal
35 g sera żółtego gouda w kostce

Cały przepis ma:

  • 2446 kcal
  • 139 g węgli
  • 193 g białka
  • 113 g tłuszczu
  1. Papryki przekroić na pół, wydrążyć środek i oczyścić.
  2. Zmielić mięso i włożyć do dużej miski.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy z oliwek, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Boczek i bekon pokroić w kostkę i podsmażyć aż będą lekko chrupiące. Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez chwilę na małym ogniu. W międzyczasie dodać pokrojone w cienkie paski papryczki chili i posiekane suszone pomidory.
  5. Całość przełożyć do miski z mięsem, dodać sól, pieprz, oregano, mielone i otarte chili, kmin rzymski – wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na patelnię, podsmażyć mięso aż zmieni kolor.
  6. Do podsmażonego mięsa dodać puszkę pomidorów z sosem, wymieszać i zagotować. Następnie dodać sos sojowy i szczyptę cukru, meksykańskie chili con carne, starty ser żółty, wymieszać i gotować jeszcze przez 3 min, co jakiś czas mieszając.
  7. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  8. Łyżką nałożyć gorący farsz do połówek papryk. Papryki ułożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piec przez ok. 40 min. bez przykrycia lub krócej, jeśli papryki zaczynają się za bardzo przypiekać.
  • Zapiekane papryki z wołowiną po meksykańsku

Zapiekane papryki z wołowiną po meksykańsku

Jedna porcja ma:

Kalorie 611kcal
Węglowodany 35 g węgli
Białko 48 g białka
Tłuszcze 28 g tłuszczu