Zapiekane papryki z wołowiną po meksykańsku
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 129 kcal
- 2 szt. papryki czerwonej
- 67 kcal
- 2 szt. papryki żółtej
- 864 kcal
- 600 g gulaszu wołowego
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 270 kcal
- 50 g boczku
- 229 kcal
- 50 g bekonu
- 16 kcal
- 2 szt. papryki chili
- 43 kcal
- 20 g suszonych pomidorów
- -
- 1 szczypta soli himalajskiej
- -
- 1 szczypta pieprzu
- -
- 1 łyżeczka oregano (otartego)
- 2 kcal
- 0,5 łyżeczki chili mielonego
- 3 kcal
- 0,5 łyżeczki suszonych papryczek chili, otartych z pestkami
- 6 kcal
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 80 kcal
- 1 szt. pomidorów krojonych bez skórki, w soku pomidorowym
- 8 kcal
- 1 łyżka sosu sojowego
- 10 kcal
- 0,5 łyżeczki cukru
- 460 kcal
- 1 szt. meksykańskiego chili con carne
- 123 kcal
- 35 g sera żółtego gouda w kostce
Cały przepis ma:
- 2446 kcal
- 139 g węgli
- 193 g białka
- 113 g tłuszczu
- Papryki przekroić na pół, wydrążyć środek i oczyścić.
- Zmielić mięso i włożyć do dużej miski.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oliwy z oliwek, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Boczek i bekon pokroić w kostkę i podsmażyć aż będą lekko chrupiące. Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez chwilę na małym ogniu. W międzyczasie dodać pokrojone w cienkie paski papryczki chili i posiekane suszone pomidory.
- Całość przełożyć do miski z mięsem, dodać sól, pieprz, oregano, mielone i otarte chili, kmin rzymski – wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na patelnię, podsmażyć mięso aż zmieni kolor.
- Do podsmażonego mięsa dodać puszkę pomidorów z sosem, wymieszać i zagotować. Następnie dodać sos sojowy i szczyptę cukru, meksykańskie chili con carne, starty ser żółty, wymieszać i gotować jeszcze przez 3 min, co jakiś czas mieszając.
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Łyżką nałożyć gorący farsz do połówek papryk. Papryki ułożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piec przez ok. 40 min. bez przykrycia lub krócej, jeśli papryki zaczynają się za bardzo przypiekać.