Żytnie ciasteczka dla diabetyków
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 536 kcal
- 165 g mąki żytniej typ 1400
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 629 kcal
- 70 g masła klarowanego
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 1 kcal
- 2 krople aromatu waniliowego
- 79 kcal
- 2 łyżki stewii
- 15 kcal
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
Cały przepis ma:
- 1342 kcal
- 147 g węgli
- 20 g białka
- 80 g tłuszczu
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać masło, zagnieść. Następnie dodać jajko, aromat, stewię. Całość należy połączyć, dodać jogurt naturalny. Zagnieść ciasto.
- W wilgotnych dłoniach należy uformować kulki równej wielkości (dzięki temu równo się upieką), które następnie należy spłaszczyć.
- Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez ok. 25 minut w 180°C (termoobieg).