Pesto bazyliowe
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 3 kcal
- 3 garście świeżej bazylii
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- 138 kcal
- 25 g orzechów nerkowca
- 129 kcal
- 30 g parmezanu
- 450 kcal
- 50 g oliwy
Pozostałe
- 90 kcal
- 10 g oliwy
Cały przepis ma:
- 818 kcal
- 11 g węgli
- 17 g białka
- 80 g tłuszczu
- Liście bazylii umyć i osuszyć.
- Parmezan zetrzeć lub drobno pokroić.
- Bazylię, oliwę, czosnek, orzechy wrzucić do blendera i zetrzeć na jednolitą masę. Po utarciu dodać parmezan i wymieszać.
- Pesto przełożyć do słoika i zalać warstwą oliwy, żeby nie zapleśniało.